Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul britanic Boris Johnson efectuează miercuri o deplasare în Finlanda şi Suedia

Reuters - Agerpres
Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se deplasează miercuri în Finlanda şi Scoţia, două ţări care se pregătesc să-şi anunţe poziţia asupra unor posibile cereri de aderare la NATO în urma invaziei ruse din Ucraina, a anunţat marţi Downing Street, relatează AFP.

Subiectul acestei deplasări "nu este numai Ucraina, ci la modul mai amplu securitatea Europei", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic, care s-a plasat în prima linie în răspunsul occidental la invazia rusă lansată pe 24 februarie.

"Susţinem capacitatea democratică a ţărilor de a decide lucruri precum aderarea la NATO", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Înţelegem poziţiile Suediei şi Finlandei, de aceea prim-ministrul va discuta chestiuni mai ample de securitate", a mai spus el, potrivit Agerpres.ro.

Cele două ţări intenţionează să adere la alianţa militară occidentală pentru a beneficia de protecţie de ameninţarea rusă.

În Finlanda, unde, potrivit unui sondaj de luni al televiziunii publice, Yle, 76% din populaţie este pentru aderarea la NATO, preşedintele Sauli Niinisto urmează să-şi facă publică joi poziţia "personală" asupra chestiunii. Cea a partidului social-democrat al premierului Sanna Marin este aşteptată până sâmbătă cel mai târziu.

În Suedia, ţară care se arată mai ezitantă decât Finlanda, partidul social-democrat la putere, a cărui undă verde ar asigura o majoritate clară în Parlament pentru aderare, a anunţat că-şi va face cunoscută decizia încă de duminică, cu circa zece zile mai devreme decât era prevăzut iniţial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.