Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Cehiei îşi amână prezentarea oficială a demisiei

Názory - Ihned
Bohuslav Sobotka

Premierul ceh Bohuslav Sobotka nu-i va mai înainta joi preşedintelui Milos Zeman demisia cabinetului său, dar planul de a demisiona la jumătatea lunii mai rămâne valabil, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului ceh, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Sobotka îl va informa pe preşedintele Zeman în legătură cu situaţia din cadrul coaliţiei guvernamentale şi va stabili o dată pentru prezentarea oficială a demisiei, ceea ce se va întâmpla cel mai probabil după întoarcerea preşedintelui ceh dintr-o vizită în China, în a doua jumătate a lunii în curs, a precizat Martin Ayrer.

Reacţia Palatului Buckingham după zvonurile legate de sănătatea cuplului regal - LIVE VIDEO

Miercuri, un purtător de cuvânt al preşedinţiei a anunţat că premierul îi va înainta oficial preşedintelui demisia sa în cursul după-amiezii următoare, pe fondul unui conflict deschis între Sobotka şi influentul ministru de finanţe şi principalul său rival politic, miliardarul Andrej Babis.

Anunţul de miercuri a luat prin suprindere clasa politică şi pe comentatori, care se aşteptau mai degrabă la demiterea lui Babis, liderul mişcării centriste ANO, marele favorit al legislativelor prevăzute pentru această toamnă. Premierul social-democrat a pus sub semnul întrebării modul în care Babis a achiziţionat creanţele grupului său Agrofert pentru 1,5 miliarde de coroane (circa 55 milioane de euro), precum şi provenienţa banilor, referindu-se la suspiciunile de evaziune fiscală legate de această tranzacţie.

Miliardarul Babis, al doilea cel mai bogat om din ţară, a bulversat scena politică tradiţională din Cehia odată cu ascensiunea formaţiunii sale în 2011. Într-un sondaj realizat de institutul STEM, ANO este creditat cu 28,3% din intenţiile de vot, în faţa social-democraţilor lui Sobotka (16,6%) şi a comuniştilor din KSCM (12,2%).

După anunţul de miercuri al demisiei guvernului, partidele actualei coaliţii de guvernare - social-democraţii din CSSD, ANO şi creştin-democraţii din KDU-CSL - au început consultări, în încercarea de a evita devansarea alegerilor. Liderii ANO şi ai KDU-CSL s-au declarat favorabili ideii de a continua până la finalul mandatului actualului cabinet, care se încheie odată cu legislativele programate pe 20-21 octombrie. Creştin-democraţii au evocat în acest context varianta unei plecări din guvern a lui Babis, alături de Sobotka. În schimb, opoziţia de dreapta a propus organizarea de alegeri anticipate la începutul lunii septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.