Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Poloniei cere vot de încredere în Parlament

tusk



'Fără acest mandat nu voi putea fi eficient, iar guvernul nu va putea să elucideze afacerea interceptărilor şi nici să apere interesele statului', a declarat premierul polonez.

Voturile parlamentarilor din Platforma Civică a lui Tusk şi din partidul agrarian PSL ar fi suficiente pentru reconfirmarea cabinetului, formaţiunea PSL anunţând de altfel că sprijină actualul executiv. 

Scandalul a izbucnit săptămâna trecută, când revista Wprost a început să publice stenograme ale unor conversaţii particulare purtate de oficiali de rang înalt, precum guvernatorul Băncii Centrale, Marek Belka, ministrul de interne, Bartlomiej Sienkiewicz, fostul ministru de finanţe, Jacek Rostowski, sau ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Fără să ştie că sunt ascultaţi şi înregistraţi, aceştia şi-au mărturisit opinii sincere, dar care au stârnit stupoare când au fost publicate. Cea mai notabilă a fost o discuţie în care ministrul de externe a spus despre relaţia cu SUA că 'nu face nici două parale', întrucât, în opinia sa, ea creează polonezilor 'sentimentul fals al securităţii' şi duce la conflicte cu Germania, Franţa şi Rusia.

După aceste revelaţii, partidele de opoziţie au cerut o moţiune de cenzură pentru demiterea guvernului condus de Donald Tusk. Acesta din urmă acuză însă o 'acţiune plănuită' de discreditare a cabinetului său şi a afirmat că nu-i va demite pe cei 'al căror păcat este că au făcut afirmaţii necenzurate în timpul unor întâlniri private'.

Parchetul polonez a anunţat marţi că doi chelneri din restaurantele unde au fost înregistrate respectivele discuţii au fost puşi sub acuzare şi încă două persoane au fost arestate, fără să ofere detalii despre acestea din urmă, dar presa speculează că ar fi vorba şi despre un important om de afaceri din sectorul comerţului cu cărbune.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.