Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul de la Bagdad îi cere lui Trump să retragă Irakul de pe lista neagră

Premierul irakian Haider Al-Abadi (foto) a cerut în cadrul convorbirii telefonice avute cu preşedintele american Donald Trump retragerea Irakului de pe lista controversată ai căror cetăţeni au interdicţie de a intra pe teritoriul SUA, potrivit unui comunicat dat publicităţii vineri, informează AFP, conform agerpres.

Irakul este inclus împreună cu Yemen, Iran, Libia, Somalia, Siria şi Sudan pe lista statelor vizate de un decret semnat la 27 ianuarie de Donald Trump care blochează accesul cetăţenilor din aceste ţări cu majoritate musulmană pe trei luni pe teritoriul SUA şi timp de patru luni pentru refugiaţi. O interdicţie pe termen nelimitat îi vizează pe sirieni.

Citeşte şi: Rusia INVADEAZĂ Europa cu spioni deghizaţi în refugiaţi ceceni

Decretul a fost suspendat temporar de către un judecător de Seattle, în statul Washington, şi recursul guvernului împotriva suspendării a fost respins joi. Dar Trump a promis să continue bătălia judiciară pentru a apăra această măsură.

Abadi i-a cerut lui Trump "retragerea Irakului de pe lista cu ţările menţionate în decret", potrivit comunicatului dat publicităţii de biroul premierului după convorbirea telefonică de joi.

"Trump a subliniat importanţa coordonării în scopul de a găsi o soluţie la această problemă cât mai repede posibil", adaugă textul, fără explicaţii suplimentare.

Statele Unite au mai mult de 4.800 de soldaţi în Irak şi sunt principalii actori din coaliţia internaţională care sprijină forţele irakiene începând cu septembrie 2014 împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Aviaţia americană şi consilieri militari americani la sol ajută în prezent puterea irakiană să recucerească Mosulul, al doilea oraş ca mărime din Irak ocupat de Statul Islamic.

Abadi a criticat anterior decretul, spunând că acesta îi pedepseşte pe cei care "luptă împotriva terorismului"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.