Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul din Kosovo se laudă că a cumpărat drone Bayraktar din Turcia, după reizbucnirea tensiunilor cu Serbia

newsua.ru
drone Bayraktar

Kosovo a cumpărat un lot de drone Bayraktar produse de Turcia, a declarat duminică premierul Albin Kurti, într-un moment în care se confruntă cu tulburări în nord, unde etnicii sârbi refuză să recunoască autorităţile de la Pristina, transmite Reuters.

Premierul Albin Kurti a spus, într-o postare pe Facebook care îl arată în faţa unei drone împreună cu ministrul Apărării, că ultimele cheltuieli de securitate au făcut ţara mai sigură, notează news.ro.

El nu a menţionat numărul sau costul dronelor, primele cumpărate de Kosovo, şi nici nu a spus pentru ce vor fi folosite.

Dronele Bayraktar au câştigat popularitate la nivel global după ce au fost folosite de armata ucraineană împotriva forţelor ruse.

”Kosovo este acum şi mai sigur şi întotdeauna mândru”, a spus Kurti, adăugând că guvernul său a crescut în ultimii doi ani numărul militarilor săi cu 80% şi bugetul apărării cu peste 100%.

Republica formată în urmă cu 15 ani construieşte o armată care ar urma să ajungă la 5.000 de soldaţi regulaţi şi 3.000 de rezervişti.

Alianţa militară NATO are, de asemenea, peste 4.500 de militari de menţinere a păcii în ţara cu 1,8 milioane de locuitori.

Tensiunile cu Serbia au reizbucnit

În ultimele luni, Kosovo s-a confruntat cu cele mai grave violenţe etnice de până acum în nordul ţării, care găzduieşte aproximativ 50.000 de sârbi etnici, susţinuţi de Belgrad.

Problemele au izbucnit în luna mai, după ce primarii etnici albanezi şi-au preluat funcţiile în urma alegerilor locale boicotate de sârbi, care cer implementarea unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie.

Kosovo intenţionează să adere la NATO, dar patru dintre membrii alianţei încă nu îi recunosc independenţa faţă de Serbia, declarată în 2008.

După violenţele din mai, preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi-a plasat armata în alertă de luptă şi a mutat unităţi mai aproape de graniţa cu Kosovo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.