Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul francez, Edouard Philippe, a preluat cu titlu interimar atribuţiile de ministru de interne de la demisionarul Gerard Collomb

The Independent
Edouard Philippe

Premierul francez Edouard Philippe a preluat miercuri cu titlu interimar atribuţiile de ministru de interne de la demisionarul Gerard Collomb, în cadrul unei ceremonii glaciale şi vizibil nepregătite care a accentuat percepţia că asupra guvernului planează o nouă criză, relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Preşedintele Emmanuel Macron a fost nevoit să accepte demisia lui Collomb, marţi seara, după ce luni o refuzase. Miercuri - printr-un aparent neobişnuit eşec de protocol - Collomb (71 de ani) a fost lăsat să aştepte singur circa un sfert de oră cu braţele încrucişate pe covorul roşu de pe scările ministerului, până la sosirea, întârziată, a premierului Philippe. 

Ministrul demisionar a ţinut ulterior să elogieze "calitatea bărbaţilor şi femeilor" pe care i-a avut în subordine în perioada când a fost ministru şi a enumerat noile legi adoptate în această perioadă cu privire la migraţie şi combaterea terorismului, timp în care premierul se uita înainte şi îşi aranja manşetele, îndreptându-şi doar când şi când privirea spre Collomb, chiar şi când acesta i se adresa lui. 

Când a venit rândul său la cuvânt, Philippe i-a mulţumit lui Collomb pentru cele 16 luni de ministeriat şi a dat asigurări că guvernul său rămâne angajat să "ofere poporului francez cel mai înalt nivel de securitate". 

Comentatorii din media s-au alăturat opoziţiei în a critica prestaţia lui Macron în faţa demisiei ministrului său de interne. Povestea "a semănat mai mult a muzical decât a politică guvernamentală" şi a pus într-o lumină negativă autoritatea şefului statului, căruia i-a fost "extorcată" demisia lui Collomb, a scris cotidianul de stânga Liberation. 

Gerard Collomb îşi anunţase pe 18 septembrie plecarea din guvern anul viitor, pentru a candida în 2020 la un nou mandat de primar al oraşului Lyon - funcţie pe care a deţinut-o din 2001 până în 2017. Anul trecut, el a renunţat la post pentru a face parte din guvernul de centru, după ce a fost practic primul membru important al Partidului Socialist care a părăsit rândurile acestuia pentru a face parte din mişcarea nou-înfiinţată a lui Macron, când acesta se pregătea pentru campania electorală. Intenţia sa de a rămâne ministru de interne până după alegerile europarlamentare din mai 2019 a fost criticată atât de opoziţie, cât şi din interiorul ministerului.

Citește și: Bulgaria va participa la exerciţiile militare Sea Shield, Poseidon şi Cetatea

După ce preşedintele i-a respins iniţial demisia, ministrul a declarat marţi cotidianului Le Figaro că îşi menţine intenţia. După câteva ore de incertitudine, preşedinţia franceză a confirmat pentru AFP că şeful statului "a acceptat demisia lui Gérard Collomb şi i-a cerut prim-ministrului să asigure interimatul până la numirea unui succesor". 

"Cât va mai dura această piesă?", s-a întrebat pe Twitter lidera extremei drepte Marine Le Pen. Collomb "are dreptul la pensie, să plece de la minister, să se ocupe de nepoţi", a argumentat fostul eurodeputat ecologist Daniel Cohn-Bendit. În acelaşi timp, potrivit dreptei franceze, acest episod a fragilizat un minister strategic. "E o farsă", a deplâns deputatul Julien Albert (Republicani). 

Cu plecarea lui Gerard Collomb, Macron îşi pierde al treilea ministru de la venirea sa la Elysee, primul fiind Francois Bayrou (justiţie), în iunie 2017, urmat de Nicolas Hulot (ecologie), în septembrie. Dintre principalii şase miniştri de la începutul mandatului lui Macron, în mai 2017, a mai rămas doar Jean Yves Le Drian, la Afaceri Externe. 

Tensiunile dintre Macron şi Collomb erau în continuă creştere după scandalul Alexandre Benalla, fost colaborator al preşedintelui inculpat pentru agresiune asupra unor manifestanţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.