Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul francez Edouard Philippe va candida în martie la scrutinul local din oraşul său, Le Havre

The Independent
Edouard Philippe

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat vineri că va candida în martie la scrutinul local din oraşul său, Le Havre, situat în nord-vestul ţării, dar că va rămâne în fruntea guvernului dacă va fi ales, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Am decis să candidez la primăria Le Havre din poziţia de cap de listă (...) Într-o democraţie, alegerile sunt fundamentul legitimităţii", a declarat Philippe pentru cotidianul Paris-Normandie. El a mai fost primar al acestui oraş portuar de 170.000 de locuitori între 2010 şi 2017.

"Sunt bucuros să mă pot confrunta din nou cu sufragiul universal şi cred că acest lucru este extrem de sănătos", a afirmat el.

"Este oraşul pe care îl îndrăgesc. Acolo sunt legăturile mele", a mai spus el despre Le Havre, unde a făcut carieră.

Philippe a precizat totuşi că, dacă va fi ales, va rămâne premier, "deoarece nu te poţi sustrage datoriei când vine vorba să îţi serveşti ţara" şi că nu va încerca să redevină primar al Le Havre decât în ziua când îşi va părăsi postul actual. Între timp, el vrea ca actualul primar al oraşului, Jean-Baptiste Gastinne, să rămână în funcţie.

Citește și: Avertizare METEO de ULTIMĂ ORĂ - Sunt vizate 27 de județe din România

Alegerile municipale din Franţa se derulează în două tururi, la 15 şi 22 martie. Alegătorii îşi vor desemna consilierii municipali, care vor alege la rândul lor primarul.

La ultimul scrutin din 2014, lista lui Philippe a ieşit învingătoare din primul tur, cu 52% din voturi, sub eticheta partidului de dreapta UMP, de atunci redenumit Republicanii.

În vârstă de 49 de ani, Edouard Philippe este prim-ministru în mandatul preşedintelui francez Emmanuel Macron de la alegerea acestuia în luna mai a anului 2017.

Legislaţia franceză nu îi interzice premierului să fie ales într-un consiliu local. Philippe le-a fixat totuşi ca regulă membrilor guvernului său să nu cumuleze funcţia de ministru cu cea de primar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.