Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul francez susține consfințirea dreptului la avort în Constituție: 'Trebuie să gravăm în piatră acest drept dobândit'

Elisabeth Borne

Prim-ministrul francez Elisabeth Borne a declarat sâmbătă că susține un proiect de lege parlamentar pentru a adăuga dreptul la avort în Constituția țării, informează Mediafax.

Măsura vine după decizia Curții Supreme a Statelor Unite de vineri de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și l-a legalizat la nivel național.

"Pentru toate femeile, pentru drepturile omului, trebuie să gravăm în piatră acest drept dobândit", a scris Borne pe Twitter. "Parlamentul trebuie să fie capabil să se ralieze foarte puternic în jurul acestui proiect de lege".

Comentariul ei a venit la o zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că avortul este un "drept fundamental pentru toate femeile", scrie Reuters.

Problema este propulsată pe scena politică franceză într-un moment în care țara se luptă cu provocarea unui parlament foarte fragmentat.

Aurore Berge, liderul partidului Renașterea din Adunarea Națională, a declarat că partidul va elabora o propunere de lege pentru a adăuga dreptul la avort în Constituția franceză.

"În Franța, garantăm și promovăm drepturile femeilor. Le protejăm", a declarat ea pe Twitter. "Începând de astăzi, împreună cu grupul meu Renaissance, depunem un proiect de lege constituțională pentru a proteja accesul la avort."

Macron se află sub presiune pentru a construi compromisuri în parlamentul Franței după o înfrângere electorală usturătoare săptămâna trecută, care a dus la pierderea majorității sale absolute. De atunci, președintele a încercat să ia legătura cu adversarii politici, cerându-le să vină cu idei pentru ca parlamentul fragmentat să legifereze.

Deputatul Parlamentului Philippe Ballard, de la partidul de extremă dreapta Rassemblement National, a declarat că partidul său nu are intenția de a încerca să anuleze dreptul la avort în Franța.

"Nu ne atingem de legea Veil", a declarat el la postul de radio France Inter, referindu-se la legislația franceză privind dreptul la avort.

El a precizat că partidul său a votat împotriva unei propuneri de extindere a dreptului la avort de la 12 săptămâni de sarcină la 14 săptămâni.

Legea Veil, care permite avorturile până la 10 săptămâni de sarcină, a fost adoptată în Franța în 1975. Ea a fost extinsă la 12 săptămâni în 2001 și apoi la 14 săptămâni în luna martie a acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.