Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Giorgia Meloni şi miniştrii săi au depus jurământul

cnn.com
Giorgia Meloni

Noul premier Giorgia Meloni şi miniştrii săi, care formează guvernul cel mai de dreapta şi cel mai eurosceptic al Italiei din 1946, au depus jurământul sâmbătă dimineaţă jurământul la Palatul Quirinale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Ceremonia din palatul care domină Roma, reşedinţă a papilor şi regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedinţiei Republicii, s-a derulat în prezenţa şefului statului, preşedintele Sergio Mattarella.

 


Foto: (c) FABIO FRUSTACI/EPA

 

Giorgia Meloni, îmbrăcată un taior negru sobru, a fost prima care a depus jurământul, fiind urmată de cei doi vicepremieri proveniţi din cele două partide membre ale coaliţiei sale, Matteo Salvini, şeful formaţiunii Liga, şi Antonio Tajani, înalt responsabil al partidului Forza Italia al lui Silvio Berlusconi.

Toţi s-au succedat prin faţa lui Sergio Mattarella pentru a rosti jurământul tradiţional: "Jur să fiu credincios Republicii, să respect cu loialitate Constituţia şi legile şi să-mi exercit mandatul în interesul exclusiv al naţiunii".

Lista de miniştri aleşi de Giorgia Meloni, care a obţinut cu partidul său post-fascist Fratelli d'Italia o victorie istorică în alegerile legislative de la 25 septembrie cu 26% din voturi, reflectă dorinţa se de a-i linişti pe partenerii Romei, îngrijoraţi de sosirea la putere în Italia a unei şefe de guvern de extremă dreapta.

Nominalizarea de la Afaceri Externe, cu titlu de vicepremier, a fostului preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani a fost imediat salutată vineri de preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, drept "o garanţie pentru o Italie pro-europeană şi atlantistă".

Altă garanţie pentru Bruxelles este Giancarlo Giorgetti, un reprezentant din aripa moderată a Ligii, deja ministru în guvernul la final de mandat al lui Mario Draghi, care a primit portofoliul crucial al economiei.

Populistul Matteo Salvini trebuie să se mulţumească cu portofoliul Infrastructurii şi Transporturilor, deşi îl râvnea pe cel mai prestigios de interne, care a ajuns la un tehnocrat.

Între cei 24 de miniştri se află numai şase femei, care au primit portofolii minore.

Tranziţia de putere între Mario Draghi şi Giorgia Meloni va avea loc duminică la ora 08.30 GMT la Palatul Chigi, sediul guvernului aflat la doi paşi de parlament, şi va fi urmată de primul consiliu de miniştri.

Această etapă de protocol va fi marcată de predarea simbolică de către Mario Draghi către Giorgia Meloni a clopoţelului utilizat de şeful guvernului pentru a pune ordine în dezbaterile din executiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.