Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Irakului anunţă scăderea efectivelor coaliţiei internaţionale antijihadiste din ţara sa

Haider Al-Abadi

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a confirmat marţi scăderea anunţată cu o zi înainte de coaliţia internaţională antijhadistă privind efectivele sale din Irak, subliniind totodată "necesitatea unei acoperiri aeriene importante", transmite AFP. Abadi a indicat, în conferinţa de presă săptămânală, că discuţii erau în curs de un an pentru diminuarea treptată a numărului forţelor coaliţiei, pe care el le-a cifrat la "cel puţin 10.000", conform Agerpres.

Coaliţia internaţională condusă de SUA şi-a exprimat luni voinţa de a "ajusta" în scădere, în 2018, forţele sale din Irak, unde gruparea Stat Islamic (SI) a fost alungată din cvasitotalitatea teritoriilor pe care le controla.

Coaliţia a precizat că doreşte să menţină "o prezenţă continuă în anumite condiţii", "proporţional cu necesităţile şi în coordonare cu guvernul irakian", potrivit unui comunicat care nu a dat cifre referitoare la efectivele avute în vedere.

În urmă cu câteva săptămâni, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a indicat că misiunea coaliţiei va evolua spre o "abordare de stabilizare".

Dar, pentru prim-ministrul irakian, ameninţarea jihadistă nu a dispărut. "Există încă un pericol în interiorul teritoriului sirian, noi controlăm frontierele, dar acesta poate fi un veritabil pericol", a afirmat el, arătând în context că numeroşi jihadişti din Irak s-au refugiat în Siria vecină.

"Avem nevoie de o acoperire aeriană importantă pentru supravegherea deşertului şi a mişcărilor teroriştilor. Avem nevoie de (...) coaliţie", a adăugat Abadi.

Autorităţile irakiene au proclamat în decembrie victoria militară contra SI, care cucerise în 2014 o treime din ţară.

Înfiinţată de Statele Unite atunci când expansiunea teritorială a SI ameninţa Bagdadul, coaliţia a reunit 50 de ţări. Astăzi, ea numără 74, dar şi organizaţii internaţionale precum Interpol şi NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.