Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a convocat alegeri legislative anticipate pentru data de 8 februarie

Leo Varadkar

Premierul irlandez Leo Varadkar a convocat marţi alegeri legislative anticipate pentru data de 8 februarie, explicând că acesta este "cel mai bun moment" imediat după Brexit şi când încep negocierile asupra viitoarei relaţii între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), informează dpa şi AFP, potrivit Agerpres.

"Există în prezent o fereastră pentru organizarea de alegeri legislative şi pentru a avea un nou guvern în funcţiune pentru viitoarea reuniune a Consiliului European din martie, cu un mandat puternic pentru a se concentra asupra acestor negocieri vara şi toamna aceasta", a declarat Leo Varadkar în faţa presei. 

În lipsa unei majorităţi parlamentare suficiente, partidul Fine Gael (centru dreapta) al premierului guvernează Irlanda după alegerile legislative din 2016 cu susţinerea partidului rival Fianna Fail. 

Însă mai multe scandaluri au zdruncinat această alianţă centristă şi incertitudinea cu privire la ieşirea Regatului Unit din UE, care îndemna clasa politică irlandeză la unitate, nu mai există.

Citește și: Renate Weber tună și fulgeră după declarația controversată a primarului din Târgu Mureș: Greșește profund. Dreptul la alocaţie e al copilului, nu al părinţilor

Organizarea de alegeri anticipate, înaintea celor prevăzute pentru 2021, este prin urmare aşteptată de mulţi. 

"Am spus întotdeauna că alegerile trebuie să se deruleze în cel mai bun moment pentru ţară. Acest moment a sosit", a explicat Leo Varadkar. "Avem un acord de Brexit şi după votul pozitiv (al parlamentarilor britanici asupra textului) joia trecută, este deja sigur că Regatul Unit va părăsi UE la 31 ianuarie de o manieră ordonată", a adăugat el. 

"Cu toate acestea, Brexitul nu s-a încheiat. De fapt, este doar jumătatea perioadei", a avertizat premierul irlandez, făcând aluzie la acordul de liber schimb pe care premierul britanic Boris Johnson vrea să-l încheie începând din acest an cu cei 27 de membri ai UE. 

Irlanda, membră a UE, ar fi avut cel mai mult de pierdut în urma unei ieşiri fără acord a Regatului Unit, care ar fi perturbat schimburile între cele două ţări foarte legate sau chiar ar fi fragilizat pacea menţinută de decenii în provincia britanică Irlanda de Nord. 

Leo Varadkar s-a implicat personal şi anume după o întrevedere a sa faţă în faţă cu Boris Johnson acesta din urmă a reuşit să negocieze un acord de separare cu Bruxellesul şi să evite un posibil "no deal" cu consecinţe economice dezastruoase. 

În schimb, popularitatea Fine Gael a fost puternic afectată de mai multe scandaluri în care au fost implicaţi responsabili ai săi, precum şi de dificultăţile cu care se confruntă ţara în sistemul de sănătate sau în materie de locuinţe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.