Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul irlandez avertizează Londra cu privire la consecinţele unei suspendări a Protocolului nord-irlandez

Fianna Fail
Micheal Martin

Premierul irlandez Micheal Martin a avertizat miercuri Londra în legătură cu consecinţele ample unei eventuale decizii ''nechibzuite'' a sa de a activa un mecanism de suspendare a punerii în practică a Protocolului nord-irlandez anexat Acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

După încheierea Summitului COP26 de la Glasgow, Martin a descris relaţiile actuale dintre UE şi britanici drept ''foarte solicitante şi foarte grave''.

''Ar fi neînţelept şi va fi nechibzuit să se invoce articolul 16 (măsuri de salvgardare ca răspuns la propunerile făcute de Comisia Europeană)'', a declarat şeful executivului irlandez în parlament.

''Cred că, dacă guvenul britanic urmează să ia o astfel de măsură, ea ar avea implicaţii de amploare pentru relaţia dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană'', a adăugat el.

Protocolul nord-irlandez prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se vor efectua în porturile nord-irlandeze, controale care se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Dificultăţile apărute în transportul unor mărfuri către provincia Irlanda de Nord au determinat Londra să solicite în mod repetat schimbarea unor părţi din protocol şi să ameninţe cu activarea măsurilor de salvgardare prevăzute în acord dacă UE nu reuşeşte să accepte modificarea textului, potrivit Agerpres.ro.

Luna trecută, Comisia Europeană i-a propus Regatului Unit un set de măsuri care ar diminua birocraţia vamală, ar reduce cu 80% controalele asupra produselor lactate, cărnii şi altor mărfuri alimentare britanice şi ar asigura un flux de medicamente fără sincope. Londra susţine însă că măsurile propuse nu sunt suficient de ambiţioase.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.