Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul israelian îndeamnă liderii lumii să împiedice un aviz al Curţii internaţionale de Justiţie cu privire la ocupaţia israeliană

theatlantic.com
Yair Lapid

Premierul israelian în exerciţiu Yair Lapid a făcut apel marţi la liderii lumii să blocheze o tentativă palestiniană de a solicita Curţii internaţionale de Justiţie a ONU (CIJ) un aviz consultativ cu privire la ocupaţia israeliană, a anunţat marţi biroul premierului, citat de Reuters.

Yair Lapid a cerut într-o scrisoare către peste 50 de şefi de stat, inclusiv din Marea Britanie şi Franţa, să facă presiuni asupra Autorităţii Palestiniene - care exercită o autoritate limitată în Cisiordania - şi să o împiedice să promoveze o rezoluţie în acest sens la Adunarea generală a ONU, potrivit Agerpres.

Rezoluţia, care a fost aprobată de o comisie a ONU la începutul lui noiembrie, cere ca CIJ să formuleze o opinie cu privire la "ocupaţia prelungită, colonizarea şi anexarea teritoriului palestinian" de către Israel, care, potrivit rezoluţiei, încalcă dreptul palestinienilor la autodeterminare.

"Această rezoluţie este rezultatul unui efort concertat de a izola Israelul, de a discredita preocupările noastre legitime de securitate şi de a delegitimiza însăşi existenţa noastră", a scris Lapid, potrivit unei copii a scrisorii distribuite presei.

Statutul teritoriului disputat trebuie să facă obiectul unor negocieri directe între Israel şi palestinieni, iar aducerea acestei chestiuni în atenţia CIJ "nu va face decât să dea apă la moară extremiştilor", se mai arată în scrisoare.

Israelul a capturat Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de est, zone pe care palestinienii vor să-şi înfiinţeze propriul stat, în războiul din 1967.

Negocierile de pace susţinute de SUA au stagnat în 2014. Membri influenţi ai posibilei viitoare coaliţii guvernamentale din Israel s-au opus în trecut creării unui stat palestinian, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.