Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Italiei îi avertizează pe liderii UE: 'Unii au crezut că politica externă a Italiei înseamnă a primi bătăi pe umăr!'

M. C.
digi24.ro
giorgia meloni

Guvernul italian încearcă să îşi apere interesele naţionale în cadrul Uniunii Europene, nu să primească aprecieri din partea celorlalţi lideri din UE, a declarat vineri, la Bruxelles, premierul Giorgia Meloni, potrivit Reuters, transmite Agerpres.

"Unii au crezut că politica externă a Italiei înseamnă a primi bătăi pe umăr şi a nu ţine cont de propriile interese, însă cred că interesele Italiei sunt mai relevante", a spus ea într-o conferinţă de presă după summitul liderilor UE. De asemenea, ea s-a declarat "extrem de satisfăcută" de rezultatul Consiliului European, considerând concluziile summitului "o mare victorie pentru Italia", potrivit agenţiei italiene de presă ANSA.

În acelaşi timp, Meloni, care conduce un guvern de dreapta naţionalist, şi-a reiterat opinia că Franţa a făcut o greşeală politică prin invitarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Paris în ajunul summitului pentru un dineu cu cancelarul german Olaf Scholz. "Dacă aş fi fost invitată la Elysée pentru întâlnirea cu Zelenski, aş fi sfătuit ca această reuniune să nu aibă loc, pentru că, în privinţa Ucrainei, ceea ce ne interesează în primul rând este să dăm un mesaj de unitate", a afirmat ea, potrivit AFP. "Nu mă interesează să apar într-o fotografie pe care nu o aprob. La Paris, nu erau decât doi lideri europeni, lipseau alţi 25", şi-a exprimat ea regretul. "Ce a fost corect şi important a fost fotografia cu toţi cei 27 de lideri ai statelor membre ale UE alături de Zelenski. Este cel mai puternic mesaj care poate fi transmis", a spus ea, adăugând că iniţiativa Franţei nu a ţinut cont de importanţa unităţii europene.

„Nu am niciun comentariu de făcut"

Conform presei italiene, Meloni a primit prost faptul că nu a fost invitată la acest dineu de miercuri seara la care au participat Macron, Zelenski şi Scholz. Joi, ea a spus că invitaţia a fost "inoportună". Meloni, care a avut o întâlnire bilaterală joi, la Bruxelles, cu Zelenski, a discutat cu acesta despre o apropiată vizită la Kiev, "în curs de organizare".

Macron şi Meloni au relaţii mai degrabă tensionate, în special în privinţa chestiunii migranţilor. Întrebat joi despre criticile lui Meloni, Macron a răspuns: "Nu am niciun comentariu de făcut".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.