Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, ia în considerare un summit cu Kim Jong-un

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Shinzo Abe

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe "ia în considerare” organizarea unui summit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, conform unei surse din guvernul japonez, scrie The Independent, conform news.ro.

Japonia doreşte să se folosească de întâlnire pentru a discuta despre cetăţenii japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni în anii '70 şi '80, a spus sursa citată, care a vorbit cu condiţia rămânerii sub anonimat.

Un purtător de cuvânt al biroului prim-ministrului japonez nu a comentat situaţia, dar anterior Abe i-a spus lui Suh Hoon, şeful serviciilor secrete din Coreea de Sud, că doreşte discuţii cu Coreea de Nord pentru a aborda problema răpirilor.

Abe a spus, de asemenea, că Nordul trebuie să se arate deschis către o dezarmare nucleară. "O rezoluţie privind răpirea şi programul nuclear este principala politică a Japoniei. Coreea de Nord trebuie să acţioneze, nu doar să vorbească”, a afirmat Abe.

Răpirile au devenit un reper important în cariera lui Shinzo Abe. El a spus că nu va renunţa până când toate cele 13 persoane pe care Coreea de Nord a recunoscut că le-a răpit se vor întoarce în Japonia, iar Coreea de Nord va divulga informaţii şi despre celelalte persoane răpite, despre care Japonia crede că au fost puse să antreneze spionii nord-coreeni.

Insistenţa lui Abe privind răpirile ar putea să fie o sursă de neînţelegeri cu Coreea de Sud, care a abordat un ton mai optimist în interacţiunile recente cu Nordul.

Japonia, în schimb, a preferat o abordare mai precaută, cerând "presiune maximă” pe Nord şi avertizând că "discuţiile de dragul discuţiilor” nu sunt acceptabile.

Abe a numit criza nord-coreeană ca fiind cea mai mare problemă de securitate a Japoniei de la al doilea război mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.