Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul libian, dispus să părăsească guvernul înainte de sfârşitul lui octombrie

News24
Libia

Şeful Guvernului de uniune naţională (GNA) din Libia, Fayez al-Sarraj, a anunţat miercuri că este dispus renunţe la funcţie înainte de sfârşitul lui octombrie pentru a ceda locul unui nou executiv rezultat din discuţiile inter-libiene menite să găsească o rezolvare politică a crizei din această ţară, scrie AFP.

"Vă anunţ tuturor dorinţa mea sinceră de a-mi ceda funcţia unui viitoare puteri executive înainte de sfârşitul lui octombrie cel mai târziu", a declarat Fayez al-Sarraj într-un scurt discurs la televiziune.

După căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia s-a prăbuşit în haos politic şi două autorităţi îşi dispută puterea: GNA, cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, şi o putere reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul şi o parte din sudul ţării.

În aprilie 2019, mareşalul Haftar a lansat o ofensivă asupra capitalei, dar după 14 luni de lupte sângeroase, trupele sale, în pofida susţinerii din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Rusiei, au suferit o înfrângere serioasă în faţa trupelor pro-GNA, ajutate militar de Turcia.

Între timp, rivalii libieni au regăsit calea dialogului şi mai multe întâlniri s-au desfăşurat în paralel, între 7 şi 9 septembrie, la Montreux (Elveţia), şi de la 6 la 10 septembrie la Bouznika (Maroc) pentru a relansa dialogul şi a găsi o soluţie politică la criza libiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.