Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul luxemburghez denunţă în faţa eurodeputaţilor legea ungară anti-LGBTQ+

smartradio.ro
lgbt

Prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel a denunţat miercuri o controversată lege din Ungaria, într-un discurs susţinut în Parlamentul European în care a cerut "respectarea" drepturilor persoanelor LGBTQ+, relatează AFP.

"Dacă cineva din această adunare crede că un individ devine homosexual pentru că s-a uitat la televizor, (...) a ascultat o melodie (...), nu a înţeles nimic", a declarat Xavier Bettel în faţa eurodeputaţilor.

Ungaria sub conducerea premierului Viktor Orban a adoptat în iunie 2021 o lege care interzice "reprezentarea sau promovarea" homosexualităţii şi schimbarea de gen în rândul minorilor, aminteşte AFP.

"Cel mai greu pentru un homosexual este să se accepte pe sine", a mai remarcat prim-ministrul luxemburghez, el însuşi homosexual şi foarte implicat în apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ+, notează France Presse.

"Nu cerem milă, nu cerem solidaritate, nu cerem compasiune, doar respect", a declarat el.

Referindu-se la "tinerii (care) se sinucid pentru că nu pot comunica despre propria lor homosexualitate", Bettel a afirmat că "stigmatizându-i, spunându-le că este vina educaţiei, a culturii, a audiovizualului, pentru mine este contrar a ceea ce este Uniunea Europeană, această deschidere şi toleranţă".

"Mi-e ruşine că unii colegi vor să câştige voturi pe spinarea minorităţilor, s-a mai întâmplat aşa în istoria noastră", a mai atenţionat premierul luxemburghez.

Legea maghiară a fost denunţată la adoptarea ei de mai mulţi lideri europeni, iar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit-o o "ruşine". Executivul UE a deschis chiar o procedură de încălcare a dreptului comunitar împotriva Budapestei, apoi a sesizat Curtea de Justiţie a UE, în decembrie 2022. Cincisprezece ţări UE, printre care Luxemburg, Belgia, Ţările de Jos, Franţa şi Germania, s-au alăturat acestei acţiuni a Comisiei, care este susţinută şi de Parlamentul European. Comisia consideră că această lege încalcă în special articolul 2 din Tratatul UE - referitor în particular la respectarea drepturilor omului şi nediscriminare - precum şi Carta drepturilor fundamentale a UE, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.