Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Maiga acuză Franţa că 'a lăsat în aer' Mali prin retragerea forţei Barkhane

Mali

Prim-ministrul din Mali, Choguel Kokalla Maiga, a acuzat sâmbătă Franţa că "i-a lăsat în aer" prin decizia sa de a retrage forţa Barkhane, ceea ce justifică necesitatea ca ţara sa să caute alţi parteneri, informează AFP preluat de agerpres.

"Noua situaţie creată prin încheierea (activităţii) Barkhane, care a pus Mali în faţa faptului împlini şi a lăsat-o în aer, ne împinge să explorăm căi şi mijloace de a asigura mai bine securitatea într-o manieră autonomă cu alţi parteneri", a declarat premierul Choguel Kokalla Maiga la tribuna Adunării Generale a ONU.

Este vorba de a "umple golul care cu siguranţă va determina închiderea anumitor drepturi de acces ale Barkhane în nordul Mali", a precizat premierul malian care şi-a exprimat regretul pentru lipsa de consultare şi de coordonare tripartită din partea Franţei (cu ONU şi guvernul de la Bamako).

Într-un context în care ameninţare jihadistă este în creştere,"operaţiunea franceză Barkhane îşi anunţă brusc retragerea cu scopul, se spune, a unei transformări într-o coaliţie internaţională, al cărei profil nu este cunoscut încă", a mai spus Choguel Kokalla Maiga, adăugând: "în orice caz, nu de ţara mea, nu de poporul nostru".

"Anunţul unilateral de retragere şi transformare a Barkhane nu a ţinut cont de legătura tripartită care ne leagă" ONU, Mali şi Franţa."Mali regretă că principiul consultării şi al concertării, care trebuie să fie regula între parteneri privilegiaţi, nu a fost respectat înaintea deciziei", a continuat prim-ministrul din Mali.

Acesta a cerut ca, având în vedere evoluţiile viitoare şi ţinând cont că poporul malian are dreptul să trăiască în siguranţă, misiunea de pace a ONU, MINUSMA, precum şi cele 15.000 de Căşti Albastre ale sale să aibă o "postură mai ofensivă pe teren".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.