DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Premierul Petru Filip vrea să facă pace cu Opoziţia din Basarabia

alegeri republica moldova

Prin abordarea în comun a problemelor şi printr-o cooperare integrată în plan naţional şi multi-sectorial între România şi Republica Moldova pot fi identificate soluţii eficiente, a afirmat miercuri preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Petru Filip.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Senatului, Petru Filip s-a întâlnit miercuri, împreună cu membrii Comisiei pentru politică externă, cu o delegaţie din Republica Moldova condusă de Anatol Usatîi, viceministrul dezvoltării regionale şi al construcţiilor şi coordonator naţional în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. În cadrul întrevederii, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului a prezentat importanţa platformei de cooperare SUERD, destinată dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, care răspunde cerinţelor de adaptare a politicii de coeziune la realitatea unei Europe extinse.

La rândul său, preşedintele Comisiei speciale comune a Parlamentului pentru aderarea României la Schengen, Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru politică externă a Senatului, a menţionat că este necesară utilizarea şi fructificarea integrală a resurselor din cadrul SUERD, un proiect generos, dar şi foarte competitiv. El a subliniat rolul esenţial al coordonatorului programului SUERD, care are obligaţia de a coordona politic strict eforturile şi proiectele promovate sectorial de celelalte instituţii sau agenţii guvernamentale cu competenţe relevante pentru strategie şi pentru asigurarea eficacităţii demersului naţional de ansamblu în acest domeniu. Senatorul PSD a adus în discuţie şi perioada dificilă prin care trece Republica Moldova şi necesitatea unei consecvenţe privind modul în care Guvernul de la Chişinău îşi gestionează acţiunile şi reformele democratice de tip european.

Coordonatorul SUERD al Republicii Moldova, Anatol Usatîi, a afirmat că a fost necesară o lungă durată de timp pentru obţinerea eligibilităţii pentru acest proiect, ale cărui fonduri sunt destul de reduse, şi a menţionat că politica macro-regională reprezintă, în primul rând, o strategie politică de conexiune între state. Delegaţia din Republica Moldova a fost interesată de punctul de vedere al parlamentarilor români privind implementarea SUERD şi posibilităţile de consolidare a cooperării bilaterale cu România. Totodată, s-a propus realizarea unui schimb de experienţă cu responsabilii SUERD din România, în vederea dezvoltării capacităţii administrative a Republicii Moldova şi a implementării strategiei. Membrii Comisiei pentru politică externă au asigurat delegaţia Republicii Moldova de sprijinul Parlamentului României. Ei au menţionat că mecanismul parlamentar este valabil şi în cadrul SUERD, fiind de asemenea importantă implicarea parlamentarilor moldoveni pentru susţinerea proiectelor în cadrul reuniunilor SUERD, mai informează comunicatul, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.