Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Poloniei: 'Conferinţa internaţională de donatori de la Varşovia a strâns peste 6 miliarde de euro pentru Ucraina'

dw.com
Mateusz Morawiecki

Conferinţa internaţională de donatori organizată joi la Varşovia pentru a colecta fonduri care să ajute Ucraina aflată în război a strâns peste 6 miliarde de euro, a anunţat premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează Reuters şi AFP.

Ţări precum Finlanda, Republica Cehă, Croaţia şi altele au promis milioane de euro sprijin umanitar şi militar, în timpul acestei conferinţe menite să ajute Ucraina să facă faţă urmărilor economice şi umanitare ale invaziei ruse şi care este găzduită de Polonia şi Suedia, în cooperare cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European.

Comisia Europeană a promis 200 de milioane de euro ajutor pentru persoanele strămutate pe teritoriul Ucrainei, după cum informează într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat într-un mesaj video că Franţa îşi va majora în acest an cu 300 de milioane de dolari ajutorul său financiar acordat Ucrainei, de la 1,7 la 2 miliarde de dolari în total.

Acest nou sprijin nu se referă la ajutorul militar, a precizat Palatul Elysee.

Franţa a susţinut deja Ucraina cu 100 de milioane de euro ajutor umanitar în timpul primelor zile ale invaziei ruse şi a permis livrarea a peste 800 de tone de materiale, printre care echipamente medicale. De asemenea, ea a deblocat 1,7 miliarde de dolari pentru a susţine bugetul statului ucrainean şi investiţiile sale.

"Vedem în fiecare zi acumulându-se consecinţele umanitare şi distrugerile suscitate de agresiunea rusă asupra Ucrainei şi suferite de poporul ucrainean. Acestea sunt insuportabile", a declarat preşedintele francez, potrivit AFP. "Este de datoria noastră colectivă să adoptăm un ajutor imediat şi o susţinere economică masivă pentru Ucraina", a adăugat Macron, potrivit Agerpres.ro.

Preşedintele francez a salutat "mobilizarea excepţională a vecinilor Ucrainei, în special a poporului polonez, care a primit din 24 februarie până în prezent mai multe milioane de ucrainence şi ucraineni".

"Solidaritatea exprimată de Polonia, Slovacia, România, Ungaria, Republica Cehă, Republica Moldova este excepţională, este corect şi normal ca noi să le putem sprijini colectiv în efortul lor de solidaritate, alături de sprijinul direct pe care îl acordăm Ucrainei", a adăugat preşedintele francez.

"Trebuie să fim gata să asumăm acest efort pe termen lung, în contextul unui conflict care, din păcate, riscă să continue şi noi nu am văzut încă toate consecinţele dramatice" ale lui, a conchis Macron, adăugând că determinarea şi demnitatea populaţiei şi autorităţilor ucrainene stârnesc "admiraţia tuturor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.