Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Portugaliei a atenţionat împotriva riscului unei 'crize politice' în cazul în care nu va fi votat bugetul pentru 2022

news18.com
Antonio Costa

Premierul Portugaliei, Antonio Costa, a atenţionat marţi împotriva riscului unei "crize politice" care ar putea genera alegeri legislative anticipate, dacă bugetul de stat pentru 2022 va fi respins de parlament săptămâna viitoare, informează AFP.

"După drama teribilă pe care am cunoscut-o odată cu pandemia, ar fi total iraţional să adăugam la aceasta şi drame politice", a declarat şeful guvernului socialist minoritar, înainte de a se întâlni cu liderii partidelor de stânga radicală, care au permis instalarea lui la putere, în 2015.

"Singurul lucru raţional care trebuie făcut este să fie adoptat bugetul, pentru a continua traiectoria relansării", a subliniat Costa în faţa mass-media.

Declarându-se deschise pentru continuarea negocierilor asupra bugetului, Partidul Comunist şi Blocul de Stânga au ameninţat, şi unul şi altul, că se vor opune proiectului de lege al executivului privind finanţele, în timpul votului în primă lectură prevăzut să aibă loc pe 27 octombrie.

Reacţionând la luarea lor de poziţie, preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa, conservator, care dispune de puterea de a dizolva parlamentul, a atenţionat că dacă bugetul nu va trece diferitele tabere politice vor trebui să se pregătească pentru alegeri legislative anticipate, potrivit Agerpres.ro.

În virtutea unui acord parlamentar mai vechi cu Blocul de Stânga şi Partidul Comunist, Costa garantase adoptarea bugetelor primului său guvern. Însă această uniune de stânga, inedită în 40 de ani de regim democratic, a început să se destrame după victoria socialiştilor în legislativele din toamna lui 2019.

Legea finanţelor pentru 2021 a fost adoptată la limită datorită abţinerii coaliţiei comunişti-verzi şi a parlamentarilor unui mic partid pro-animale, în timp ce Blocul de Stângă a votat împotrivă, alături de opoziţia de dreapta.

Formaţiunile de stânga antiliberale îi reproşează executivului socialist în special faptul că nu merge mai departe în inversarea măsurilor de rigoare bugetară şi flexibilizarea codului de muncă, puse în aplicare de dreapta între 2011 şi 2014, când Portugalia era sub tutela creditorilor săi internaţionali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.