Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul portughez spulberă visul Ucrainei: 'UE nu are criterii pentru propria capacitate de a primi noi state membre!'

antonio costa

Premierul portughez António Costa susține că Uniunea Europeană, în contextul condițiilor instituționale și bugetare actuale, nu poate îndeplini așteptările legate de extindere.

Costa a vorbit la deschiderea unei conferințe CNN/Portugalia, la Parque das Nações, în Lisabona. El "a indicat o cale către o Uniune Europeană cu geometrie variabilă", spune agenția portugheză de presă Lusa, și în care "noua comunitate politică europeană nu va reduce presiunea asupra țărilor candidate la extindere".

Într-un discurs de aproximativ o jumătate de oră, după ce a pledat pentru reformarea Organizației Națiunilor Unite - cu lărgirea Consiliului de Securitate și eliminarea dreptului de veto al națiunilor în propria cauză -, premierul s-a referit la situația actuală a războiului din Ucraina.

"Această criză a pus în centrul dezbaterii problema extinderii - și a făcut acest lucru în mod dramatic în legătură cu Ucraina, dar și, prin extensie, în legătură cu numeroasele promisiuni făcute de-a lungul anilor de Uniunea Europeană, crescând așteptările, în special în țările din Balcanii de Vest.

Uniunea Europeană are criterii foarte clare pentru aderarea unor noi state membre, dar, din păcate, nu are criterii pentru propria capacitate de a primi noi state membre.”

În acest context, premierul a transmis poziția sa de principiu: "Să fim clari, cu actuala structură instituțională, cu actuala arhitectură bugetară, Uniunea Europeană nu are condițiile pentru a răspunde așteptărilor pe care le creează acum", a spus el, adăugând că "dacă așteptările pe care le creează unii lideri europeni sunt doar un gest politic, atunci Uniunea Europeană riscă să multiplice în toată Europa de Est ceea ce s-a întâmplat deja cu decenii de lipsă de așteptări în ceea ce privește Turcia."

"Iar efectul de ricoșeu al acestor așteptări va fi o dramă uriașă pe termen scurt dacă ele vor fi dezamăgite.

Pe de altă parte, dacă aceste așteptări nu au fost doar o declarație politică simpatică de ocazie, Uniunea Europeană trebuie să se restructureze profund dacă nu vrea să facă implozie din cauza noilor aderări.

Crearea Comunității Politice Europene este un gest important pentru a oferi un teren comun pe probleme globale, inclusiv pe cele energetice, unui grup divers de țări de pe continentul european, cele care speră să adere la Uniunea Europeană, cele care nu știu și cele care au fost și au ieșit din Uniunea Europeană, cum ar fi Regatul Unit. Acesta este motivul pentru care Comunitatea Politică Europeană nu va fi un substitut pentru Uniunea Europeană, nu va fi o alternativă la extindere", a spus el.

În acest sens, potrivit lui António Costa, "presiunea pentru extindere va rămâne pe masă".

De asemenea, premierul a făcut aluzie la dificultățile bilaterale existente între mai multe dintre țările candidate la extindere, în special în Balcanii de Vest, "ceea ce înseamnă să le importăm în Uniunea Europeană", cu consecințe la nivelul instituțiilor europene.

"Europa trebuie într-adevăr să se organizeze în geometrii variabile și deja face acest lucru într-o anumită măsură, pentru că nu toate statele membre se află în zona euro sau în spațiul Schengen. Pentru a avea succes, trebuie să avem o Europă cu geometrii variabile", a reiterat el.

Premierul a folosit discursul său pentru a sublinia faptul că Uniunea Europeană "ar trebui să-și sporească autonomia strategică și să investească în reindustrializare și în relocalizarea mai multor sectoare productive" - dar a stabilit o diferență în ceea ce privește perspectivele protecționiste, "pe care le-a respins", scrie agenția Lusa.

El a considerat că Uniunea Europeană va trebui să găsească noi parteneri în lume, "noi prieteni".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.