Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul rus a pus sare pe rănile Japoniei, prin vizita sa în Arhipelagul Kurile

Medvedev

Premierul rus Dmitri Medvedev a efectuat vineri o vizită pe una dintre insulele disputate din arhipelagul Kurile, o vizită faţă de care Tokyo a protestat, în contextul în care acest subiect afectează relaţiile ruso-japoneze de peste 70 de ani, relatează AFP, potrivit news.ro.

Citește și: Un expert criminolog sparge gheața! Are la îndemână un astfel de om, cu un intelect nu foarte dezvoltat

În trecere prin regiunea rusă Sahalin, premierul rus Dmitri Medvedev a vizitat o serie de infrastructuri pe Iturup, una dintre cele patru insule ale arhipelagului Kurile, reclamat de Japonia.

”Acesta este pământul nostru (...). Reprezentanţii statului rus vizitează Kurilele şi toate celelalte teritorii ale noastre fără să aştepte autorizaţia altor ţări”, a a declarat Dmitri Medvedev, într-o transmisiune a televiziunii ruse.

”Cu cât va provoca mai multă indignare acest lucru, cu atât vor exista mai multe motie să venim aici”, a adăugat el, după ce a vizitat o şcoală, izvoare de apă caldă şi o pescărie.

Citește și: ‘Execuție’ în Guvern, după cazul de la Caracal! ‘Am decis’

Ministerul japonez de Externe a catalogat drept ”extrem de regretabilă” această vizită, apreciind că este ”contrară poziţiei Japoniei cu privire la Teritoriie Nordice şi îi răneşte pe japonezi”.

Aceste insule vulcanice, situate între Marea Ohoţk şi Oceanul Pacific - numite Kurilele de Sud de Rusia şi ”Teritoriile Nordice” de către Japonia -, se află în centrul unui diferend teritorial care a împiedicat până în prezent cele două ţări să semneze un tratat de pace după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida faptului că şi-au normalizat relaţiile diplomatice în 1956.

Tokyo consideră în mod oficial cele patru insule - cu 20.000 de locuitori -, anexate de URSS în 1945, ca făcând ”parte integrantă din teritoriul Japoniei”.

Citește și: Apel urgent al lui Alexandru Cumpănașu: ‘Vă rog să descifrați ce scrie pe acest document’

Premierul japonez Shinzo Abe şi preşedintele rus Vladimir Putin au făcut din soluţionarea acestei probleme o prioritate şi s-au întâlnit de 25 de ori din 2013.

La sfârşitul lui ianuarie, Putin a anunţat, după o întâlnire cu Abe la Moscova, că o ”muncă de furnică” rămâne încă necesară înaintea semnării unui tratat de pace.

În 2011 şi 2012, Dmitri Medvedev a vizitat insula disputată Kunaşir. El a vizitat Iturup şi în 2015, iar Tokyo a protestat de fiecare dată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.