Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul scoţian Nicola Sturgeon anunţă că lucrează la un plan pentru un nou referendum de independenţă, dar Londra se împotriveşte

 Nicola Sturgeon

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat marţi că este aproape gata să ofere mai multe detalii despre cum ar putea noul parlament scoţian să convoace un referendum de independenţă fără consimţământul guvernului britanic, care a transmis că nu este momentul potrivit pentru o astfel de discuţie, transmite Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson şi partidul său conservator, aflat în opoziţie în Scoţia, se opun ferm unui nou referendum de independenţă, insistând că această chestiune a fost închisă prin referendumul din 2014, când independenţa Scoţiei a fost respinsă cu un raport de voturi de 55% la 45%.

Însă partidele pro-independenţă au obţinut majoritatea în parlamentul scoţian în urma alegerilor desfăşurate anul trecut, ceea ce în interpretarea şefei guvernului scoţian îi dă un ''mandat democratic incontestabil'' de a merge mai departe cu planurile referendumului, potrivit Agerpres.ro.

Lideră a formaţiunii pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon este o critică înverşunată a lui Boris Johnson şi a Brexitului, ea invocând ieşirea Regatului Unit din UE drept principal argument în favoarea obţinerii independenţei Scoţiei.

Premierul Johnson a refuzat să emită ordinul ''Secţiunea 30'' care ar permite desfăşurarea referendumului, dar Nicola Sturgeon caută o cale să organizeze acest referendum către sfârşitul anului viitor chiar şi fără acel ordin.

''Dacă sprijinim democraţia aici în Scoţia, trebuie să găsim o cale de a merge mai departe, la nevoie şi fără un ordin Secţiunea 30 (...) Totuşi, trebui să o facem legal'', a spus ea într-un discurs, adăugând că încă lucrează asupra acţiunilor de urmat şi va reveni asupra acestui subiect.

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a subliniat că poziţia acestuia nu s-a schimbat. ''Nu este un lucru asupra căruia premierul crede că oricare dintre cele două guverne ar trebui să se axeze într-un moment în care acum se confruntă cu provocări semnificative'', a indicat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.