Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Scoției îi cere Londrei un nou referendum de independență: Boris Johnson jură că se va OPUNE

scotia marea britanie

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a anunţat marţi că la sfârşitul acestei săptămâni va cere oficial Londrei să permită desfăşurarea unui nou referendum privind independenţa Scoţiei, după ce Partidul Conservator al premierului Boris Johnson, care susţine realizarea Brexitului, a câştigat alegerile legislative din 12 decembrie pe ansamblul Regatului Unit, însă în Scoţia scrutinul a fost câştigat de Partidul Naţional Scoţian (SNP), care doreşte rămânerea în UE.

Acest rezultat demonstrează că ''viitorul'' pe care îl doresc scoţienii ''este foarte diferit de cel al unei mari părţi din Regatul Unit'', a spus Sturgeon într-un discurs în parlamentul scoţian, potrivit agenţiei EFE. ''Prin urmare, la sfârşitul acestei săptămâni, în linie cu mandatele electorale repetate, consolidate încă o dată joi, voi publica propunerea democratică detaliată pentru un transfer de putere de la Westminster către acest parlament, care să permită un referendum de independenţă în mod legal'', a precizat ea, informează agerpres.ro.

Citește și: Omul Olguței Vasilescu ‘traduce’ tăierea de la Educație! Lovitura pe care ar urma să le-o dea Guvernul profesorilor

Partidul Naţional Scoţian (SNP) a obţinut 47 din cele 59 de mandate alocate Scoţiei în Camera Comunelor de la Londra, rezultat interpretat de Sturgeon drept o solicitare din partea scoţienilor pentru un nou referendum de independenţă, precum şi o dorinţă a lor de a nu părăsi UE, în contextul în care Brexitul a devenit aproape o certitudine după victoria clară a conservatorilor premierul Johnson.

Acesta din urmă a reacţionat afirmând necesitatea de a se ''rezista apelurilor celor care doresc să rupă Regatul Unit''. Johnson a avut deja o discuţie cu Sturgeon după aflarea rezultatelor alegerilor, în care i-a amintit acesteia că se opune unui nou referendum de independenţă a Scoţiei, invocând faptul că la referendumul din 2014 opţiunea rămânerii Scoţiei în cadrul Regatului Unit a învins cu 55% din voturi. Sturgeon remarcă însă că iminenta ieşire din UE a schimbat contextul, astfel că acum rezultatul ar putea fi diferit.

Citește și: Presedintele Iohannis: `Mai este foarte puțin timp` .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.