Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul slovac Eduard Heger a cerut verificarea bunurilor exportate către Rusia

politico.eu
Eduard Heger

Premierul slovac Eduard Heger a avertizat vineri că, în cazul în care se ajunge la concluzia că produse care fac obiectul sancţiunilor europene sunt exportate către Rusia, vor fi luate măsuri specifice, el reacţionând astfel la o relatare din cotidianul Dennik N potrivit căreia vameşi slovaci permit trecerea unei mari cantităţi de produse pentru furnizori ai companiilor militare ruse, transmite TASR.

Heger a subliniat că în prezent acestea sunt simple presupuneri care trebuie să fie verificate.

''Ar fi prematur să ajungem la vreo concluzie astăzi. Vom lua toate măsurile de corectare necesare. Cu siguranţă nu vrem să încălcăm sancţiunile şi cred că nu facem asta'', a spus şeful executivului slovac, care a adăugat că va exista o anchetă în acest caz, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, a subliniat Heger, Slovacia va continua să sprijine Ucraina.

Conform publicaţiei Dennik N, ofiţeri vamali slovaci au permis trecerea a mii de diverse produse pentru furnizori ai industriei de apărare ruseşti. Dacă bunurile respective sunt destinate unor scopuri militare, atunci ar putea fi o încălcare a sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană contra Rusiei.

De partea sa, şeful Administraţiei Financiare slovace, Jiri Zezulka, a precizat că autorităţile vamale nu pot interveni în operaţiunile de comerţ exterior dacă bunurile sau entităţile implicate nu se află pe lista de sancţiuni a UE.

El a subliniat că licenţele de export sunt emise de Ministerul Economiei şi că instituţia pe care o conduce comunică săptămânal cu Ministerul Economiei, Ministerul Apărării şi Serviciul de Informaţii slovac.

În acelaşi timp, Zezulka a spus că dacă un produs este potrivit pentru producerea de arme sau pentru a servi drept componentă a unei arme acest lucru nu îl face în mod automat subiect al sancţiunilor UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.