Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul slovac, Igor Matovic, promite legi pentru protejarea presei

bursa.ro
Igor Matovic prim-ministru Slovaciei

Premierul slovac, Igor Matovic, a promis miercuri la Paris noi legi privind protecţia jurnaliştilor, la aproape trei ani de la tulburătorul asasinat al unui ziarist, notează AFP.

"Obiectivul absolut al guvernului meu este de a crea în Slovacia o atmosferă media absolut liberă", a declarat Igor Matovic în cursul unei întâlniri cu reprezentanţi ai organizaţiei neguvernamentale Reporteri fără frontiere (RSF), exprimându-şi în acelaşi timp susţinerea pentru "profesioniştii responsabili" şi "jurnalismul de calitate".

Guvernul slovac intenţionează să garanteze protecţia surselor jurnaliştilor "prin Constituţie", să supună votului o lege pentru independenţa editorială a media regionale în raport cu executivele locale ori să combată informaţiile false, potrivit unui document consultat de AFP.

În această privinţă, "reţelele sociale sunt prea puternice şi sunt capabile să distrugă sisteme democratice întregi", a subliniat Igor Matovic, aflat la sediul RSF, unde s-a deplasat după o întâlnire bilaterală cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, la Palatul Elysée, la Paris.

 



"Va trebui să treacă de la promisiuni la fapte, ca aceste noi măsuri să intre în legislaţie", şi-a exprimat speranţa Christophe Deloire, secretar general al RSF. "O problemă nu este rezolvată, cea a independenţei editoriale şi financiare a audiovizualului public", a precizat el.

"Credem că Slovacia poate deveni un model pentru întreaga Europă, dacă se iau măsuri mai importante pentru protejarea jurnaliştilor, în special în ceea ce priveşte elucidarea crimelor comise", a adăugat Christophe Deloire.

Declaraţiile premierului Igor Matovic au fost făcute la aproape trei ani după asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak şi a logodnicei lui, Martina Kusnirova, în februarie 2018, în timp ce ancheta în legătură cu practicile lipsite de transparenţă ale unui om de afaceri apropiat puterii.

Individul suspectat că ar fi fost pus la cale crima a fost achitat în cele din urmă în septembrie anul trecut. Cazul a dus, de asemenea, la demiterea a peste zece judecători suspectaţi de corupţie şi alte ilegalităţi.

Igor Matovic a reiterat la RSF "obiectivul guvernului său: să fie făcută dreptate, indiferent cine a pus la cale această crimă".

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.