Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Slovaciei, atac la UE: Ce spune despre cotele obligatorii de refugiaţi

Robert Fico

Cotele obligatorii pentru redistribuirea refugiaţilor între statele membre ale Uniunii Europene sunt 'terminate din punct de vedere politic', a estimat luni Robert Fico, premierul Slovaciei, ţara care asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, relatează agenţia Reuters. Unele state est-europene s-au opus vehement deciziei adoptate prin majoritate calificată, anul trecut în luna septembrie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care prevede redistribuirea între statele UE a 160.000 de migranţi aflaţi în prezent în Grecia şi Italia. Această decizie a fost contestată de Ungaria şi Slovacia la Curtea de Justiţie a UE.

'În mod clar, astăzi cotele divizează UE, prin urmare cred că ele sunt terminate din punct de vedere politic', a spus Fico în faţa presei la Bratislava. În timp ce blocul comunitar depune eforturi să se arate unit în contextul deciziei britanicilor de a ieşi din UE, liderii europeni au evitat în ultima vreme abordările ce pot amplifica divergenţele, cum este cazul cotelor obligatorii de refugiaţi, ei concentrându-se în schimb, în problema crizei provocate de valul de migranţi, pe protejarea frontierei externe a blocului comunitar şi pe cooperarea cu ţările de origine ale solicitanţilor de azil. Potrivit agenţiei Reuters, la summitul european informal desfăşurat luna aceasta la Bratislava, cancelarul german Angela Merkel a făcut un pas înapoi în demersul ei insistent de a-şi convinge partenerii europeni să accepte cotele obligatorii, ea fiind de acord să lase o portiţă de ieşire statelor est-europene acceptând propunerea lor de 'solidaritate flexibilă'.

'Ceea ce ţările Grupului de la Vişegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) spun în continuu de un an şi jumătate devine acum politica oficială a UE', a mai menţionat premierul Fico în declaraţia dată luni. 'Dacă cineva doreşte să divizeze Europa, lăsaţi-l să pună cotele pe masă, iar cine doreşte să unească Europa, lăsaţi-l să propună un concept diferit de combatere a imigraţiei ilegale', a conchis şeful executivului slovac, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.