Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Spaniei anunţat reluarea activităţilor fizice în aer liber: Pentru prima dată, copiii au ieșit din case

Lurgan Mail
spania inchidere coronavirus

Şeful Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat că începând cu data de 2 mai întreaga populaţie va putea ieşi din casă pentru a realiza activităţi fizice.

Acest lucru se va întâmpla însă doar dacă evoluţia pandemiei va fi pozitivă, scrie mediafax.ro.

Citește și: Comentariu de Valeriu Șuhan: Spartacus și „banii țiganilor“

”Dacă evoluţia continuă să fie pozitivă, începând cu data de 2 mai, se va putea face sport. De asemenea, ne vom putea plimba alături de persoanele cu care locuim. Dacă procedăm cu prudenţă, dacă ieşirile respectă regulamentul şi nu sunt generate mai multe cazuri de infectare, prima măsură de relaxare va fi succedată de următoarea”, a spus Sanchez.

Copii spanioli, închişi în casă de şase săptămâni, pot ieşi duminică să se joace în stradă, în timp ce Europa încearcă în mod prudent să iasă din izolarea împotriva pandemiei noului coronavirus care a ucis peste 200.000 de oameni în lume, relatează AFP.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu recomand relaxare deocamdată. Avem încă decese, avem încă persoane în Terapie Intensivă’

Ei aşteptau de mult timp acest lucru. ”Copiii s-au trezit foarte devreme şi au întrebat dacă pot ieşi în stradă”, declară Miguel Lopez, tatăl a doi copii în vârstă de şase şi trei ani, la Madrid, scrie news.ro.

Însă restricţiile sunt numeroase. Copiii nu au dreptul să se joace cu vecini şi nici să se îndepărteze mai mult de un kilometru de domiciliu sau să iasă fără un adult. Durata este limitată la o oră, iar parcurile rămân închise.

Citește și: Tânărul bătut de șeful Poliției Bolintin Vale rupe tăcerea: ‘M-au omorât, cu bâte, cu pulane. M-a leșinat’

A treia cea mai afectată ţară de pandemia care a pornit din China la sfârşitul lui 2019, Spania (23.190 de morţi) a adoptat unul dintre cele mai stricte regimuri de izolare din lume.

În privinţa mortalităţii, ea este precedată de Statele Unite (peste 53.000 de morţi) şi Italia (26.384), şi este urmată de Franţa (22.614) şi Regatul Unit (20.319).

Citește și: Avocata Dănilă Lorena: Despre atribuțiile Poliției Române în contextul stării de urgență

La Londra, premierul Boris Johnson, care a contractat virusul, urmează să revină luni la serviciu, o întoarcere foarte aşteptată, în contextul în care britanicii vor să-i afle planurile în vederea punerii economiei în funcţiune şi cu privire la ieşirea din izolare.

Externat la 12 aprilie, liderul conservator, în vârstă de 55 de ani, a recunoscut că lucrurile ”s-ar fi putut schimba” în ceea ce-l priveşte. El este în prezent într-o ”formă foarte bună”, a dat asigurări ministrul său al Sănătăţii, Matt Hancock.

Citește și: Un jurnalist rupe tăcerea: ‘Cum promovează liberalii în funcții ”penalii” de altădată’

ÎNDOIELI CU PRIVIRE LA IMUNITATE

Ieşirea din izolare rămâne o bătaie de cap planetară - în aşteptarea descoperirii unuivaccin sau a unui remediu, care numai ele, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pot permite oprirea pandemiei.

Spania - supusă de la 14 martie unei izolări extrem de stricte - a prelungit-o până la 9 mai, inclusiv. Şeful Guvernului Pedro Sanchez urmează să prezinte marţi un plan de relaxare avut în vedere de la jumătatea lui mai.

Citește și: Dancă: ‘Important este ca oamenii să înțeleagă’. Ce se întâmplă după 15 mai? Starea de urgență ar putea fi prelungită

În Franţa, omologul său francez Edouard Philippe urmează să-şi prezinte în aceeaşi zi ”strategia naţională a planului ieşirii din izolare”, care urmează să înceapă la 11 mai prin redeschiderea controversată a şcolilor.

În Africa de Sud, cea mai afectată ţară africană - cu 75 de morţi -, purtarea sistematică a măştii urmează să fie obligatorie începând de la 1 mai, data la care măsurile de restricţionare urmează să fie uşor relaxate.

Citește și: Toți părinții trebuie să știe asta! De ce fac copiii forme ușoare de COVID 19? Vezi ce spun medicii

În vederea unei ieşiri din izolare, unele ţări implementează programe de testare seriologică - precum Italia, care urmează să înceapă la 4 mai o campanie vizând 150.000 de persoane la scară naţională, într-o încercare de a afla mai multe despre pandemie.

Însă OMS a făcut un duş rece spreanţelor celor care mizau pe o eventuală imunitate a persoanelor care s-au infectat cu noul coronavirus în vederea unei facilitări prim emiterea unor ”paşapoarte imunitare”.

Citește și: Primar PNL: ‘Am plătit acest avion ca să pulverizeze din aer o soluție specială care salvează omenirea!’

Fără să excludă faptul că o asemenea imunitate ar putea să existe, OMS a amintit că, ”în prezent, nu există nicio probă a faptului că persoanele care s-au refăcut după covid-19 şi care ar avea anticorpi sunt înarmate împotriva unei a doua infectări”.

Iar ameninţarea unui al doilea val sângeros planeză în continuare.

În Canada, premierul Justin Trudeau îndeamnă la ”prudenţă” şi dă asigurări că nu mizează pe o ipotetică imunizare colectivă.

Citește și: Comentariu de Valeriu Șuhan: Spartacus și „banii țiganilor“

CADAVRE ÎN TOALETE

La New York - cel mai afectat oraş din lume cu peste 15.000 de morţi -, importantul sector bancar ia în calcul să prelungească pe termen nedeterminat munca de la distanţă şi să eşaloneze programul de venire la birou.

În capitala economică americană, vederea camioanelor frigorifice folosite pe post de morgi temporare i-a trezit amintiri teribile lui Maggie Dubris.

Citește și: Nelu Tătaru: ‘Nu recomand relaxare deocamdată. Avem încă decese, avem încă persoane în Terapie Intensivă’

”Mi-am amintit morga construită la World Trade Center", după atentatele de la 11 septembrie 2001. ”Cu acelaşi sentiment că ceva teribil, cu mulţi morţi, s-aîntâmplat”.

În oraşul portuar ecuadorian Guayaquil - cel mai afectat în America Latină -, altă oroare bântuie nopţile unui îngrijitor, la spitalul la care munceşte - amintirea ”deschiderii uşii toaletei cu toate cadavrele” înghesuite acolo, din cauza lipsei locurilor altundeva.

Citește și: Tânărul bătut de șeful Poliției Bolintin Vale rupe tăcerea: ‘M-au omorât, cu bâte, cu pulane. M-a leșinat’

În acest context, liderii mondiali întârzie în continuare să găsească un răspuns colectiv celei mai grave crize sanitare şi economice de la al Doilea Război Mondial.

Aceasta este imaginea Consiliului de Securitate al ONU, paralizat de disensiuni chinezo-americane şi aproape mut de la începutul pandemiei. El urmează să încerce săptămâna aceasta să adopte o rezoluţie privind ”o coordonare consolidată între toate ţările” şi o ”încetare a ostilităilor” în ţările aflate în război.

Citește și: Avocata Dănilă Lorena: Despre atribuțiile Poliției Române în contextul stării de urgență

Lumea musulmană a început vineri luna postului Ramadanului, fără rugăciuni colective şi fără mese împărţite, iar uşile moscheilor rămân închise şi adunările familiale sunt interzise.

Însă există temeri cu privire la faptul că încălcări ar putea favoriza un nou impuls al pandemiei, mai ales în Iran şi Pakistan. În această din urmă ţară, credincioşii s-au năpustit în moschei, în pofida recomandărilor sanitare.

Citește și: Un jurnalist rupe tăcerea: ‘Cum promovează liberalii în funcții ”penalii” de altădată’

CÂINII, POPULARI

În contextul în care jumătate de omenire este izolată de multe săptămâni, o rebeliune, foarte minoritară, apare în anumite ţări occidentale - Statele Unite, Canada sau Germania.

La Berlin, aproximativ 100 de persoane au fost arestate sâmbătă, din cauza nerespectării reglementărilor cu privire la distanţarea socială, în marja unei manifestaţii împotriva măsurilor impuse contra covid-19 la care au luat parte 1.000 de persoane.

Citește și: Dancă: ‘Important este ca oamenii să înțeleagă’. Ce se întâmplă după 15 mai? Starea de urgență ar putea fi prelungită

Într-o lume care se confruntă cu recesiunea, anumitor întreprideri le merge bine.

Giganţii tehnologiei Amazon, Google sau Facebook au un trafic comparabil celui de Anul Nou. Iar comenzile start-upului german Uvis, care comercializează un procedeu de dezinfectare a rampelor scărilor mecanice cu raze ultraviolete, au ”explodat”.

Citește și: Toți părinții trebuie să știe asta! De ce fac copiii forme ușoare de COVID 19? Vezi ce spun medicii

Altă veste bună împotriva pandemiei este că refugiile animalelor se golesc în Statele Unite.

”Câinele răspunde unei nevoi şi aduce confort, iubire şi distracţie”, declară Jalene Hillery, o profesoară din San Diego, în California, care a adoptat un pitbull tânăr pentru fiii săi în vârstă de nouă şi 11 ani.

Citește și: Primar PNL: ‘Am plătit acest avion ca să pulverizeze din aer o soluție specială care salvează omenirea!’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.