Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premierul Ungariei, interzis in Romania - solicitare catre MAE

Viktor-Orban

MAE a primit astăzi o solicitare ca premierul Ungariei Viktor Orban să fie declarat persona non grata și să i se interzică astfel accesul pe teritoriul României. Cererea a fost făcută de deputatul Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită. ”Un motiv suficient în acest sens îl reprezintă ascunderea și protejarea de către Guvernul de la Budapesta a infractorului urmărit internațional Marko Attila”, își justifică liderul naționalist solicitarea.

Potrivit lui Diaconu, ”Viktor Orban dorește să țină un discurs sâmbătă la Tabăra de Vară de la Băile Tușnad, iar România are și datoria, și dreptul să refuze să fie scena declarațiilor inflamatorii ale unui premier care nu respectă nici justiția, nici suveranitatea statului român”.

Pentru ca MAE să nu poată invoca imposibilitatea de a-l interzice pe Orban în România, liderul PRU mai oferă o cale de a soluționa cazul. Astfel, spune Diaconu, MAE ”poate să ia exemplul Slovaciei care, în 2009, prin Ministerul Afacerilor Externe, i-a transmis o notă verbală ambasadorului Ungariei în Republica Slovacă prin care i se interzicea preşedintelui Ungariei să intre pe teritoriul slovac. Respectiva notă justifica interdicţia prin Directiva 2004/381 privind libera circulaţie în Uniunea Europeană. Ulterior, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg i-a dat dreptate Slovaciei, considerând că avea dreptul să îi impună această interdicție președintelui Ungariei”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.