Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiile Nobel, afectate de pandemia Covid-19: Banchetul a fost anulat

Premiile Nobel

Imuabilele premii Nobel sunt afectate - pentru prima oară în ultimii 60 de ani - şi se alătură unei serii de evenimente perturbate de pandemia covid-19, însă ele urmează să fie atribuite, cu toate acestea, în octombrie, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ceremoniile înmânării premiilor la Stockholm şi Oslo, la 10 decembrie, ziua comemorării morţii lui Alfred Nobel, sunt de asemenea menţinute. Însă ele urmează să aibă loc ”în forme noi”, a anunţat marţi Fundaţia Nobel, care gestionează premiile create de către inventatorul suedez, într-un comunicat remis AFP.

Citește și: Dinamo va avea un nou stadion: Marcel Vela a făcut anunțul .

”Este un an foarte special, în care fiecare trebuie să facă sacrificii şi să se adapteze noilor circumstanţe”, a subliniat directorul Fundaţiei, Lars Heikensten.

Este pentru prima oară din 1956 când banchetul nu va avea loc. La el iau parte, de obicei, în sala mare a Primăriei Stockholmului, 1.300 de persoane, laureaţii şi familia regală a Suediei, a precizat o purtătoare de cuvânt pentru AFP.

La această cină lungă, rafinată, la care se respectă coduri foarte stricte, laureaţii ţin de obicei discursuri.

”Fundaţia Nobel prevede să menţină ceremoniile de înmânare a premiilor la Oslo, în forme noi, care vor ţine cont de restricţiile legate de distanţarea socială şi de faptul că doar unii sau niciun laurat nu va putea participa la faţa locului”, precizează în comunicat Heikensten.

Citește și: Vestea mult așteptată! Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva COVID-19

”RECUPERARE” ÎN 1920

În cazul în care este necesar, organizatorii caută ”o modalitate de a remite medaliile şi diplomele laureaţilor în ţara lor de origine”, eventual la ambasade.

Anunţarea premiilor - Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace, iar apoi Economie, neprevăzut de testamentul lui Alfred Nobel - este menţinută în perioada 5-12 octombrie, precizează Fundaţia.

O instituţie imuabilă organizată într-o ţară care nu s-a aflat în război de secole, Nobelul a cunoscut însă suişuri şi coborâşuri în Istorie.

Banchetul a fost anulat în timpul celor două războaie mondiale - deci şi şi în timpul pandemiei pandemiei gripei spaniole (1918-1919) -, dar şi în 1907, 1924 şi 1956. Premiile au continuat să fie remise în Primul Război Mondial, însă nu în al Doilea.

În 1920, un fel de ”recuperare” a fost organizată, iar premiile laureaţilor din anii precedenţi au fost redistribuite, potrivit istoricului Gustav Källstrand, un expert în Premiul Nobel.

Ultima anulare a banchetului, în 1956, viza evitarea invitării ambasadorului sovietic, din cauza reprimării Insurecţiei de la Budapesta, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Fundaţiei. ”O cină oficială a fost însă organizată, fără ambasador, în altă sală”, a precizat ea.

Citește și: Starea de urgență revine în România! Primul județ în care se va întâmpla asta

Premiile Nobel s-au născut din voinţa savantului şi industriaşului suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, de a lăsa o mare parte a averii sale personalităţilor care acţionează în favoarea unei ”lumi mai bune”, potrivit testamentului său, întocmit la Paris în 1895, cu un an înainte de moartea sa.

Prestigiul internaţional al Nobelurilor ţine în mare măsură de sumele cu care sunt dotate, în prezent nouă milioane de coroane suedeze (aproximativ 830.000 de euro), pe care şi le împart laureaţii, în cazul în care sunt mai mulţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.