Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul Miguel de Cervantes a fost decernat poetei uruguayene Ida Vitale

poezie

Poeta şi traducătoarea uruguayană Ida Vitale, în vârstă de 95 de ani, a fost recompensată cu Premiul Miguel de Cervantes (Premio de Literatura en Lengua castellana Miguel de Cervantes) pe 2018 informează news.ro.

Distincţia este acordată, în fiecare an, din 1975, unui scriitor de limbă spaniolă, pentru a-i onora întreaga operă literară.

Premiul, considerat cel mai prestigios pentru literatura de limbă spaniolă, este dotat cu 125.000 de euro, potrivit El Pais.

Juriul prezidat de scriitoarea spaniolă Carme Riera a apreciat în opera lui Vitale „limbajul său, unul dintre cele mai remarcabile din poezia de limbă spaniolă”, precum şi exprimarea ei „transparentă şi inspiraţională”. Este o referinţă pentru toate generaţiile au mai spus juraţii.

Alegerea lui Vitale, anunţată de ministrul spaniol al Culturii, José Guirao, vine după ce anul trecut a fost desemnat câştigător nicaraguanul Sergio Ramírez, de regula comitetul alegând alternativ scriitori din Spania şi America Latină.

Din juriul ediţiei de anul acesta au mai făcut parte Ramírez şi Eduardo Mendoza (Spania), care a câştigat premiul în 2016.

În cele patru decenii de când este acordat premiul, Vitale este a cincea femeie care îl primeşte. Înaintea ei au fost recompensate spanioloaicele María Zambrano (1988) şi Ana María Matute (2010), cubaneza Dulce María Loynaz (1992) şi mexicanca Elena Poniatowska (2013).

Parte din Generaţia 45, Vitale face parte dintr-o familie de imigranţi italieni. Născută în Uruguay, a studiat Ştiinţe Umaniste. A fost profesoară de literatură până în 1973. Forţată de dictatură să plece în exil în Mexic, în 1974, acolo a lucrat la ziarul Vuelta, apoi a luat parte la înfiinţarea săptămânalului Uno Más Uno, în 1982. În 1984, a revenit în Uruguay, unde a coordonat paginile culturale din săptămânalul Jaque.

În 1989, s-a mutat în Austin, Texas (Statele Unite), de unde a revenit recent în ţara natală.

Critic şi traducător, Vitale a mai fost recompensată, între altele, cu Premio Octavio Paz de Poesía (2009), pe care l-a împărţit cu poetul şi filozoful mexican Ramón Xirau, Premio Reina Sofía de Poesía Iberoamericana 2015 şi Premio Internacional de Poesía Ciudad de Granada „Federico García Lorca” 2016.

Născută pe 2 noiembrie 1923, în Montevideo, ea este încă activă şi scrie.

Premio de Literatura en Lengua castellana Miguel de Cervantes a fost creat în 1975 de Ministerul spaniol al Culturii.

Orice scriitor poate fi propus pentru acordarea acestui premiu doar dacă opera sa este scrisă în limba spaniolă. Candidaţii pot fi propuşi de Academia de Limba Spaniolă, de autori premiaţi la ediţiile anterioare, instituţii ale căror obiective au legătură cu literatura şi limba spaniolă şi de membrii juriului.

Premiul propriu-zis este acordat anual în cadrul unei ceremonii ce are loc pe 23 aprilie, când este comemorată moartea lui Miguel de Cervantes. Ea are loc la Universitatea Alcalá de Henares din Madrid, iar regele Spaniei este cel care îl înmânează.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.