Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiul pentru literatură SF Arthur C. Clarke a fost câştigat de către scriitoarea australiană Laura Jean McKay

lithub.com
Arthur C. Clarke premiu literar

Scriitoarea australiană Laura Jean McKay a câştigat prestigiosul premiu pentru literatură SF Arthur C. Clarke cu romanul său de debut ''The Animals in That Country'', titlu împrumutat din denumirea unui poem scris de Margaret Atwood, la rândul ei câştigătoarea acestei distincţii în anul 1987, potrivit The Guardian.

Premiul Arthur C. Clarke a fost creat ca un grant acordat de Clarke şi este decernat celui mai bun roman SF al anului. Printre câştigătorii ediţiilor precedente se numără unele dintre cele mai mari nume ale genului, de la China Miéville la Christopher Priest, dar anul acesta, pe lista scurtă au ajuns şase romancieri debutanţi.

Romanul câştigător - ''The Animals in That Country'', al scriitoarei australiene Laura Jean McKay, descrie o lume devastată de o epidemie de gripă care afectează animalele şi care face posibilă ''comunicarea sporită între oameni şi animale''. Mulţi oameni înnebunesc în urma epidemiei. Când Jean, fiul unei ghide dintr-o rezervaţie naturală, îşi pierde minţile şi porneşte, împreună cu fiica lui, Kimberly, să afle ce semnificaţie are cântecul balenelor, aceasta îl urmează alături de câinele dingo Sue.

''Din multe puncte de vedere, cartea Laurei poate fi considerată ca un roman de prim contact, doar că specia extraterestră pe care omenirea o întâlneşte s-a aflat dintotdeauna alături de noi pe Terra'', a spus directorul premiului, Tom Hunter. ''În acest fel, romanul vorbeşte din perspectiva victimelor tăcute ale crizelor climatice din lumea reală, dar în timp ce temele de mediu şi sociale sunt profund serioase, membrii juriului au apreciat şi umorul negru al cărţii, felul în care sunt construite personajele şi locurile, precum şi maniera în care se opune activ tropilor facili ai genului''.

McKay a spus că este ''o onoare importantă'' câştigarea premiului Clarke şi a se alătura listei laureaţilor acestei distincţii, din care face parte şi Atwood, al cărei titlul de poem l-a împrumutat pentru a-şi denumi propriul roman.

''Este un premiu pentru cititorii şi scriitorii care împărtăşesc dragostea pentru o literatură care îndrăzneşte să-şi imagineze lumi lăturalnice, inverse şi viitoare pentru a încerca să dea un sens lumii în care trăim acum. Ficţiunea speculativă - genul de SF pe care îl ador - reflectă în mod special vremurile noastre întrucât este deseori plasată într-un context realist, în care se petrec evenimente extraordinare (pandemie, extincţii, animale vorbitoare)'', a mai spus aceasta, potrivit Agerpres.ro.

McKay este recompensată cu un premiu în bani în valoare de 2021 de lire sterline, sumă care, conform tradiţiei premiului, creşte progresiv în fiecare an începând din 2001, în semn de omagiu pentru Arthur C. Clarke, care a publicat ''Odiseea spaţială 2001'' în 1968.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.