Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premoniţie sau aranjament? Secţia pentru procurori a CSM a prevăzut că Marius Iacob va rămâne ilegal în fruntea DNA

procurori csm

Procurorul Marius Iacob a ocupat ilegal, timp de patru luni, funcţia de procuror-şef adjunct al DNA. Deşi a fost sancţionat disciplinar prin decizie definitivă a ÎCCJ şi şi-a dat demisia din funcţia de conducere, Marius Iacob şi-a finalizat mandatul la termen, în loc să fie eliberat din funcţie prin decret prezidenţial. Această situaţie, intrată recent şi în atenţia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, pare să fi fost prevăzută în mod inexplicabil de Secţia pentru procurori a CSM încă din 18 aprilie.

Istoria pe scurt a cazului Marius Iacob

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors luni, 18 martie, decizia Secţiei pentru procurori a CSM în cazul acţiunii disciplinare formulate de Inspecţia Judiciară împotriva procurorului şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Marius Iacob. El era acuzat de IJ că a delegat un procuror şef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, să reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendată din DNA. Atât Marius Iacob, cât şi Simona Ricu au fost sacţionaţi cu "avertisment".

Marius Iacob trebuia să rămână fără funcţia de conducere, în temeiul art. 54 din Legea 303/2004: "4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2), care se aplică în mod corespunzător." Unul dintre motivele prevăzute de art. 51 alin. (2) este: "c) în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare."

După patru luni, ministrul Justiţiei şi-a dat seama că solicitarea de eliberare din funcţie nu a mai plecat niciodată spre Cotroceni, astfel că preşedintele Iohannis nu avea cum să emită decretul de eliberare din funcţie. În toată această perioadă, nici procurorul general, nici procurorul-şef al DNA, nici Secţia pentru procurori a CSM nu au considerat necesar să clarifice situaţia lui Marius Iacob, cel care ocupa ilegal funcţia de procuror-şef adjunct al DNA. Apariţia în presă a informaţiilor despre acest caz a generat o anchetă internă la Ministerul Justiţiei, o scrisoare deschisă a două judecătoare membre CSM şi, în final, sesizarea din oficiu a SIIJ.

Secţia pentru procurori a CSM a avut o "premoniţie" încă de acum trei luni

Păstrarea lui Marius Iacob în conducerea DNA după sancţiunea disciplinară este cu atât mai stranie cu cât Secţia pentru procurori a CSM, structură care gesionează cariera procurorilor, a avut pe ordinea de zi, în ultimele patru luni, nu mai puţin de trei hotărâri referitoare la adjunctul DNA. Pe 18 aprilie 2019, la exact o lună după sancţionarea disciplinară a lui Iacob, Secţia pentru procurori constata că preşedintele Iohannis nu a emis decretul de eliberare din funcţie. Deşi mai erau trei luni până la finalul mandatului de procuror-şef adjunct al DNA, Secţia se limitează la a constata că mandatul se va încheia la termen, consfinţind practic ilegalitatea şi, implicit, vulnerabilitatea de la vârful DNA.

"Mandatul de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie al domnului procuror Iacob Marius Constantin urmează să înceteze, de drept, prin expirarea perioadei pentru care a fost numit, respectiv la data de 23 iulie 2019", precizează Secţia pentru procurori a CSM, în motivarea hotărârii 238/2019. Privită retrospectiv, premoniţia Secţiei duce inevitabil cu gândul la un posibil aranjament în acest sens.

Cert este că Secţia pentru procurori a aşteptat cu stoicism ca preşedintele Iohannis să semneze decretul (Hotărârea 238/2019):

content-image

...şi a aşteptat (Hotărârea 263/2019):

content-image

...şi a aşteptat (Hotărârea 597/2019):

content-image

Pentru comparaţie, Secţia pentru judecători a CSM a decis, pe 5 octombrie 2018, revocarea judecătoarei Daniela Cimpoeru din funcţia de preşedinte al Judecătoriei Panciu, la doar două zile după o decizie definitivă de sancţionare disciplinară.

content-image

Cu atât mai interesantă este situația, din punct de vedere metafizic, evident, cu cât Secția pentru procurori a simțit nevoia să precizeze, pe 18 aprilie, că mandatul lui Marius Iacob va expira pe 23 iulie, știut fiind faptul că deja o lună era prea mult pentru emiterea unui astfel de decret. Totuși, Secția de procurori va avea probabil șansa să explice această "magie", neputând invoca în fața SIIJ că "un magician adevărat nu-și dezvăluie trucurile". Și nici "magia" cu boicotul nu va funcționa, pentru că procurorii SIIJ au şi ei la dispoziție "magia" mandatului de aducere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.