Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preoții care au construit biserici în comunism au fost premiați de Înaltpreasfințitul Teofan la Iași

mitropolitul teofan

Un număr de 17 preoți care au constribuit la construirea unor biserici în comunism au fost premiați de Înaltpreasfințitul Teofan la Iași. Între timp, a început „masa populară” cu 60.000 de sarmale pentru numărul record de participanți din acest an, potrivit Mediafax.

Sfânta Liturghie de Sfânta Parascheva oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi s-a încheiat, la ea asistând peste 20.000 de credincioși.

Au fost premiați 17 preoți care au contribuit la construirea unor biserici în comunism. Momentul premierii este deja o tradiție de Sfânta Parascheva, când biserica mulțumește celor care au contat în dezvoltarea bisericii.

„Anul acesta sunt 30 de ani de când s-a încheiat perioada comunistă, iar părintele Teofan a vrut să aducă în atenție faptul că în acea perioadă în care foarte multe biserici s-au dărâmat au fost și foarte multe care s-au construit. Construirea acestor biserici a însemnat mult curaj din partea preoților din acel timp și în foarte multe cazuri a însemnat și jertfe mici, au trecut chiar prin privare de libertate și prin marginalizări sociale. Mulți dintre ei nu mai sunt în viață, dar dintre cei care mai sunt anul acesta a fost un grup de 17 preoți premiați”, a spus preotul paroh Radu Brânză.

Citește și: Sărbătoare MARE pentru creștini, pe 14 octombrie - Tradiții și obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

La rândul său, Înaltpreasfințitul Teofan a spus: „Am socotit de bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi. Și anume, câțiva din preoții care mai sunt în viață, care au zidit biserici înainte de 1990. S-a amintit mult despre bisericile dărâmate”.

Preoții au primit distincția „Crucea Moldavă”, biblii și diplome.

Lângă Catedrală zeci de mii de persoane așteaptă încă să se închine la raclă, în timpul Sfintei Liturghii pelerinajul nefiind oprit.

La această oră a început așa numita „masă pelerinilor”, la care oamenii primesc sarmale. Anul acesta au fost pregătite 60.000 de sarmale pentru numărul record de participanți din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.