DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Presa din Israel, despre pogromul de trei zile din România de acum 75 de ani

200px-AntonescuYHoriaSimaOctubre1940

200px-AntonescuYHoriaSimaOctubre1940Presa din Israel amintește joi, 21 ianuarie, de pogromul din România de trei zile, început în data de 21 ianuarie 1941 și îndreptat împotriva evreilor.

Măcelul care a dus la moartea a 125 de evrei a avut loc în contextul luptei pentru putere dintre prim-ministrul Ion Antonescu și Garda de Fier. În încercarea de a răsturna regimul Antonescu, pe care îl suspectau a fi marioneta evreilor, legionarii au atacat mai mulți membri ai comunității evreiești din România, reamintește Haaretz.

La izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, România se regăsea în situația de a pierde mai multe teritorii câștigate după Primul Război Mondial. Responsabili pentru acest lucru  erau considerați evreii. Astfel, Antonescu s-a înțeles cu Horia Sima, liderul legionarilor, pentru a conduce împreună țara într-un regim autoritar. Amândoi liderii erau suporteri ai Germaniei Naziste.

Ion Antonescu a făcut o înțelegere cu Hitler, în data de 14 ianuarie 1941, prin care România se angaja să se alăture Germaniei împotriva Uniunii Sovietice, urmând ca naziștii să îi acorde sprijin lui Antonescu în reprimarea Gărzii de Fier. Patru zile mai târziu, Antonescu a scos în afara legii comisarii românizării, un program înființat de legionari pentru desproprietărirea evreilor.  În răspuns, legionarii l-au acuzat pe Antonescu că ar fi un agent iudeo-mason, astfel luând naștere rebeliunea acestora.

În data de 23 ianuarie, Antonescu a îndreptat armata împotriva legionarilor. Aproximativ 200 de membri ai Gărzii de Fier au fost uciși, mareșalul rămânând singurul conducător al României.

Pe durata războiului, forțele de ordine ale regimului Antonescu au omorât între 280.000 și 380.000 de evrei, mai notează Haaretz.com.

Klaus Iohannis: „Pogromul de la București este o pagină dezonorantă din istoria României”

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul comemorării a 75 de ani de la pogromul legionar antievreiesc. Acesta declară că evenimentele de acum 75 de ani reprezintă o pagină dezonorantă din istoria României, fiind rezultatul intoleranței și a urii, într-o societate lipsită de anticorpii necesari pentru a se apăra. De asemenea, Iohannis afirmă că în ultimul deceniu, țara noastră a făcut pași mari în recunoașterea și asumarea Holocaustului, iar preluarea președinției Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului de către România este o oportunitate de a afirma voința țării de a combate mai eficient fenomenele de antisemitism.

„România este o țară care a făcut în ultimul deceniu progrese foarte importante în domeniul recunoașterii și asumării Holocaustului și cred cu tărie că suntem astăzi în măsură să împărtășim și altora din experiența noastră. O bună oportunitate este preluarea de către România, în acest an, a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, o organizație în care țara noastră poate fi o voce solidă și responsabilă. Îmi doresc ca în acest mandat să putem afirma voința noastră de a combate mai intens şi mai eficient fenomenele de antisemitism, de negare a Holocaustului, de xenofobie şi extremismele de orice fel”, a transmis Klaus Iohannis, conform unui comunicat oficial.

Sursa foto: wikipedia.org

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.