Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa internațională JUBILEAZĂ după victoria lui Macron: Ce au titrat marile publicații

reuters.com
Emmanuel Macron

Alegerea centristului proeuropean Emmanuel Macron la preşedinţia Franţei în faţa rivalei sale de extremă-dreapta Marine Le Pen constituie o victorie asupra populismului şi o uşurare pentru Europa, dar greul abia acum începe pentru cel mai tânăr preşedinte al Franţei, scrie luni presa străină şi franceză, consultată de AFP.

În Franţa, cotidianul Le Monde vede mai multe "motive de a relativiza acest succes". "O mare parte dintre francezi nu a votat 'pentru' un candidat, ci împotriva extremei drepte", indică publicaţia menţionată, atrăgând atenţia asupra nivelului record de absenteism şi al voturilor albe şi nule. Emmanuel Macron va fi "preşedintele a cărui legitimitate rezultată din urne va fi, probabil, cel mai rapid pusă în cauză", consideră Le Monde.

Citește și: STUDIU Insomnia duce la atac de cord și accident vascular cerebral

Pentru cotidianul de stânga Libération este vorba de o "victorie sub presiune", întrucât "absenteismul puternic, în pofida ameninţării reprezentate de Frontul Naţional, reprezintă deja un semnal de nemulţumire faţă de noul preşedinte".

Cotidianul de dreapta Le Figaro pune accent, la rândul său, pe absenteismul puternic, cel mai ridicat nivel din 1969, şi pe fragmentarea electoratului în patru părţi, anticipând alegeri legislative dificile pentru noul preşedinte, anunță Agerpres.

Citește și: SCANDAL în cazul celei mai GRASE femei din lume: A slăbit de la 500 de kg la 172 și va fi dusă în altă țară / VIDEO

În schimb, cotidianul economic liberal Les Echos salută "alegerea speranţei" şi o "nouă faţă a Franţei - tânără, îndrăzneaţă, cuceritoare".

Pentru cotidianul comunist L'Humanité, "o nouă luptă începe" pentru a "contesta politicile liberale anunţate de noul şef al statului".

Citește și: Kylie Minogue este aproape de a deveni PRINȚESA Marii Britanii: Cu cine se iubește vedeta

În Spania, ziarul El Pais titrează: "Franţa l-a ales pe Macron şi a respins populismul". "Franţa a spus nu. Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale, un proeuropean şi fost bancher liberal, a oprit valul de nemulţumire populist care a triumfat în noiembrie alegerile prezidenţiale din SUA şi înainte de referendumul britanic", scrie publicaţia spaniolă.

Ziarul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung titrează: "Europa evită coşmarul". "Ceea ce era de neconceput a fost evitat: Franţa nu va fi condusă de o femeie de extremă-dreapta. Victoria clară a lui Emmanuel Macron oferă încredere, dar, cu toate acestea, Europa nu trebuie să-şi facă iluzii", scrie acelaşi ziar.

Citește și: Starleta Pamela Anderson cere AZIL, în Franța, pentru iubitul său, un personaj CONTROVERSAT

Cotidianul de stânga german Tageszeitung consideră, de asemenea, că "victoria clară a lui Emmanuel Macron este o mare uşurare pentru Franţa".

În Elveţia, ziarul Le Temps titrează: "Un om nou". "Emmanuel Macron a câştigat pariul său nebunesc. Dincolo de nivelul ridicat de absenteism, de radicalizarea extremelor atât la stânga, cât şi la dreapta şi de dezintegrarea partidelor tradiţionale, lecţia principală a acestui 7 mai este că Franţa a ales un om nou pentru a începe transformarea sa".

Citește și: STUDIU Copiii ai căror părinți fumează riscă să facă LEUCEMIE

"Mult noroc, dle Macron, veţi avea nevoie", îi urează publicaţia britanică The Guardian, care îşi exprimă totuşi îngrijorarea faţă de nivelul record al extremei-drepte. "Orice alt rezultat ar fi fost un dezastru european şi, încă o dată, din fericire, sondajele au avut dreptate", adaugă The Guardian.

În Rusia, cotidianul economic Vedomosti scrie că francezii au optat pentru un "candidat care reprezintă principiile de bază ale celei de-a Cincea Republici, guvernată de o elită calificată şi angajată pe calea integrării europene".

Citește și: Paul McCartney face un anunț de SENZAȚIE: E o PREMIERĂ după 4 ani / VIDEO

Publicaţia electronică Gazeta.ru subliniază faptul că noul preşedinte "va trebui să răspundă la cererea de schimbare, nu atât să lupte împotriva unui program conservator, cât împotriva aşteptărilor negative şi a riscului de deja vu".

Ziarul american The New York Times vede în victoria lui Macron "o mare uşurare pentru Europa", dar avertizează că preşedintele ales se va confrunta cu "provocări considerabile". "El preia conducerea unei naţiuni profund divizate, aşa cum sunt SUA şi Marea Britanie şi alte mari democraţii". Scorul Marinei Le Pen în al doilea tur de scrutin demonstrează cât de mare este "disperarea celor pe care ea îi numeşte cei uitaţi", mai scrie cotidianul citat.

Citește și: Elon Musk lansează o interfață creier-computer

Potrivit Washington Post, "Franţa a ignorat sirenele populismului de dreapta, care au încântat alegătorii din Statele Unite şi Marea Britanie". Acest rezultat este un "nou semn că ascensiunea lui Donald Trump nu este un precursor al unei noi forme necunoscute de naţionalism. Deocamdată, centrul rezistă, pluralismul rezistă şi extrema-dreaptă este încă sub control", scrie ziarul american.

În schimb, canalul de televiziune american Fox News consideră că "Franţa a adoptat soluţia cea mai uşoară şi a votat pentru acelaşi lucru".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.