DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Presa internațională: 'La Gomera' - un film noir cu accente comice şi minunate răsturnări de situaţie

cinemablend.com
festival cannes

Presa internaţională a apreciat „La Gomera”, al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon în distribuţie, drept un film noir cu accente comice şi minunate răsturnări de situaţie, scrie news.ro.

Filmul a avut premiera sâmbătă seara la Festivalul de Film de la Cannes, unde participă în competiţie.

Echipa filmului a fost primită cu aplauze la premiera mondială şi s-a bucurat de toată atenţia criticii internaţionale.

The Hollywood Reporter a titrat: „Această poveste foarte amuzantă şi densă a unui poliţist care îşi trădează şi departamentul şi gangsterii cu care este în tovărăşie sfredeleşte, în mod constant, în orice sens, desfăşoară flashback-uri frecvent, pe măsură ce dezvăluie răsturnări de situaţie”.

„Preocuparea recurentă a lui Porumboiu pentru limbaj, loialitate şi moştenirea regimului represiv al lui Nicolae Ceauşescu se regăsesc aici, dar abordate din altă perspectivă”. Întreg „pachetul” este „cu totul agreabil”.

IndieWire a notat că „excentrică, cinematografia lui Porumboiu este despre suprize subtile, viclene, care te fură în timp ce crezi că urmăreşti altceva. Lungmetrajul are energia şi spiritul filmelor despre tâlhării, precum şi rafinamentul structural al creaţiilor anterioare ale cineastului şi le revitalizează pe ambele în proces”.

„Un amestec şlefuit de motive ale genului care sugerează ce s-ar fi întâmplat dacă echipa «Ocean’s 11» se forma în Insulele Canare. Porumboiu este un regizor cerebral al cărui stil narativ vine mereu împreună cu un spirit glumeţ, impregnează acest ingenios ansamblu cu agresivitate”. În plus, el „preţuieşte chimia dintre personajele lui (...) Catrinel Marlon are o prezenţă dinamică şi este o adevărată descoperire”.

The Wrap este de părere că filmul este o călătorie „cu răsturnări de situaţie minunate”, cu John Wayne şi Alfred Hitchcock ca referinţe.

Citește și: Alain Delon, discurs emoţionat la primirea trofeului Palme d'Or de onoare: 'Nu am mai plâns de mult aşa'

„O călătorie supradimensionată, cu minunate răsturnări de situaţie, care beneficiază de o rezervă nesfârşită de umor negru şi de numeroase cadavre. Porumboiu este într-o dispoziţie jucăuşă din momentul în care filmul începe cu «The Passenger» a lui Iggy Pop. Nimeni nu este nevinovat, cu greu cineva supravieţuieşte, iar cursa este amuzantă pe tot parcursul”.

Şi Screen Daily a apreciat interesul pe care Porumboiu îl are pentru limbaj încă de la debutul „A fost sau n-a fost?” (2006), iar Variety a punctat: „O poveste agreabilă, cu suficientă opinie pentru a te simţi puţin ciudat. În premisă există umor, extras din înclinaţia naturală a lui Porumboiu de a compacta procedee. Regizorul a fost consacrat ca cel mai amuzant din brigada Noului Val Românesc, dar asta nu înseamnă că filmelor lui le lipseşte substanţa. Stilul lui ne-a oferit unele dintre cele mai sfâşietoare comentarii ale mişcării, tăind adânc, întrucât critica este ascunsă în spatele unui zâmbet sau, mai degrabă, al unei clipiri lente”.

„Momente de neobişnuită graţie au loc uneori chiar în cadrele de final şi întodeauna în mediile cel mai puţin încurajatoare: birouri, secţii de poliţie, canapele din sufragerie şi locuri de joacă triste”, a mai scris Variety.

Télérama a scris că Porumboiu a suprins cu „La Gomera”. Cineastul „a schimbat radical stilul şi vizează un public mai larg, fără a renunţa la umorul necondiţionat şi la reflecţia lui asupra cinematografiei”.

„La Gomera” a fost filmat în România, Spania şi Singapore, în 2018, iar din distribuţie fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl. Este prima producţie semnată de Porumboiu care a fost filmată şi în afara României.

Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii.

„La Gomera” este scris şi regizat de Corneliu Porumboiu, iar imaginea este semnată de Tudor Mircea. Scenografia este realizată de Simona Pădureţu, designer de costume a fost Dana Păpăruz, iar Arantxa Etcheverria Porumboiu a fost responsabilă cu direcţia artistică.

„La Gomera” este o producţie 42 KM FILM în coproducţie cu Les Films du Worso (Franţa), Komplizen Film (Germania). Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages. Coproducători sunt şi Arte Grand Accord, Film i Vast şi Filmgate Films (Suedia). Producători sunt Marcela Mîndru (Ursu) şi Patricia Poienaru. Coproducători sunt Sylvie Pialat, Benoît Quainon, Janine Jackowski, Jonas Dornbach şi Maren Ade.

Agentul internaţional de vânzări este MK2 Films.

În România, filmul va fi lansat pe 13 septembrie, fiind distribuit de Ro Image.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.