Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa internațională e oripilată de azilele groazei din România: Financial Times compară scandalul cu orfelinatele din anii 1990

Inquam Photos / Octav Ganea
azil tunari

Cazul azilelor groazei nu i-a șocat numai pe români, care de altfel știu de zeci de ani că în instituțiile în care ajung vârstnicii, copii fără parinți sau persoanele bolnave nu sunt condiții decente.

Radio Free Europe, varianta străină a Europa Liberă, relatează cazul astfel:

Bătăi. Foame. Răni netratate care par să curgă până la oase. Corpuri pline de mușcături de ploșnițe și viermi în jurul organelor genitale. Jefuirea apartamentelor și a conturilor bancare.

Imaginile macabre și relatările șocante ale maltratării în instituțiile private de îngrijire pentru bătrâni și persoane cu dizabilități, numite ulterior „aziluri de groază”, i-au impresionat pe români. O expunere-bombă în urmă cu șase luni a devoalat presupusele abuzuri și a dus la zeci de raiduri, arestări, și taxe la începutul acestei luni. Aproximativ 200 de locuitori au fost salvați din condițiile mizerabile, notează Radio Free Europe.

Financial Times compară scandalul cu orfelinatele din comunism

România e zguduită de un nou scandal similar cu cel al orfelinatelor din anii 1990. O anchetă a scos la iveală condițiile mizerabile în care erau ținuți vârstnicii din centre și aziluri.

Într-un caz deosebit de îngrijorător, care a apărut pe măsură ce investigațiile se derulau, 11 bătrâni au fost transportați în așternuturi și abandonați pe un șantier dintr-o suburbie a Bucureștiului, a declarat Raed Arafat, șeful serviciilor de urgență din România. Au fost lăsați acolo de teamă că un raid iminent va descoperi supraaglomerare la casa de îngrijire în care locuiau, a spus el, scrie Financial Times.

Nici demisiile lui Marius  Budăi și Gabriela Firea nu au scăpat de ochiul ager al presei

Ministrul familiei din România, Gabriela Firea, a demisionat vineri, 14 iulie, după ce o anchetă recentă a scos la iveală condiții inumane și abuzuri la căminele de bătrâni. Este al doilea membru al guvernului care pleacă în mijlocul acestui scandal major, după ministrul Muncii Marius Budai, care și-a dat demisia pe 13 iulie, notează Romanian Insider.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.