Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa rusă acuză SUA că vor să întoarcă G20 împotriva Rusiei

g20 indonezia

Președintele Indoneziei, Joko Widodo, vrea să-și asume un mare rol pe arena internațională. Fost om de afaceri care s-a ocupat de comerțul cu mobilă, a cerut administrației sale să aducă în țară investiții, să crească exportul. Lucru valabil și pentru diplomație. Dar când Indonezia a devenit, potrivit rotației, președinte al G20, mizele pentru Widodo au crescut. El s-a înveșmântat în mantia de pacificator, a fost la Kiev și la Moscova și a încercat să cadă de acord asupra încetării focului. N-a ieșit nimic. Cu ceva mai mult succes s-au soldat încercările de a relansa Acordul privind cerealele și îngrășămintele. Acum însă Widodo are sarcina de a asigura măcar un simulacru de consens la Bali, în ciuda faptului că SUA și aliații lor încearcă să obțină condamnarea Rusiei, relatează Nezavisimaia Gazeta preluată de Rador.

Se încheie al doilea mandat al lui Widodo în postul de președinte. El ar dori să lase ca moștenire accelerarea creșterii economice. Însă evenimenele din Ucraina pot împiedica acest lucru. Un alt factor negativ îl constituie ostilitatea dintre China și SUA. Și iată că șeful statului încearcă să facă tot ceea ce este posibil pentru un rezulat pozitiv al summitului din Bali.

În timpul cât a fost la putere Widodo a fost în China de cinci ori. China este cel mai mare investitor de capital în țară, după Singapore. Investițiile Chinei în primele nouă luni ale acestui an depășesc de peste două ori investițiile din SUA. Președintele Indoneziei se teme că escaladarea tensiunii dintre Beijing și Washington va pune capăt afluxului de capitaluri. El i-a informat în legătură cu temerile sale pe președintele Chinei, Xi Jinping, și pe președintele SUA, Joseph Biden.

Un pretext nu mai puțin serios de alarmă legată de summit îl constituie faptul că americanii duc cu foarte mare iscusință propaganda în vederea izolării Rusiei. Iar acest lucru poate avea ca rezultat faptul că forumul se va închia fără adoptarea obișnuitului comunicat final referitor la problemele economiei mondiale. După cum a transmis Reuters, primul ministru al Chinei, Li  Keqiang, vorbind la summitul din Cambogia, a vorbit, chipurile, despre comportamentul iresponsabil al celor care amenință cu arma nucleară. Acest lucru denotă faptul că Beijingul nu se simte confortabil din cauza retoricii nucleare a partenerului strategic, Moscova. Se pune întrebarea pe ce se bazează o asemenea interpretare a discursului șefului guvernului chinez. Agenția indică sursa informației: un "înalt oficial american", al cărui nume nu este dezvăluit.

Să luăm ce spune despre discursul primului ministru agenția chineză de știri. Acesta a fost dedicat în primul rând problemelor din Asia de Sud-Est, menținerii păcii și libertății de navigație în Marea Chinei de Sud. Li a vorbit și despre punctele fierbinți ale Planetei. Referindu-se la criza din Ucraina, Li a subliniat că China va susține întotdeauna respectarea suveranității și integrității teritoriale a tuturor țărilor, susține soluționarea pașnică a crizei, se pronunță împotriva amenințării cu arma nucleară și a folosirii acesteia. Nu se pot duce războaie nucleare. În discurs nu există nicio referire la Rusia sau la SUA, care au făcut și ele comentarii cu privire la armele nucleare. Cu toate acestea, un oficial american al cărui nume nu a fost precizat a arătat cu degetul spre Moscova. Și șeful guvernului britanic, Rishi Sunak, a promis, de asemenea, să demaște politica Rusiei, de astă dată deschis, nu sub acoperirea anonimatului.

Va funcționa această tactică, va reuși Washingtonul și aliații săi să convingă țările Asiei, Africii și Americii Latine să se situeze pe o poziție anti-rusească? Într-un interviu acordat publicației ruse "Nezavisimaia Gazeta", Dmitri Mosiakov, șeful Departamentului pentru Asia de Sud-Est al Institutului de Studii Orientale al Academiei de Științe a Rusiei, a remarcat: "Membrii ASEAN, chinezii, arabii, africanii, latino-americanii au o neîncredere uriașă în Statele Unite. Ei înțeleg că scopul americanilor este să-și mențină dominația, să continue să dicteze propriile reguli de soluționare a conflictelor. Între lumea occidentală și cea non-occidentală s-a format un fel de șanț. Luați poziția arabilor cu privire la producția de petrol, poziția indienilor cu privire la achiziționarea de petrol rusesc. Țările din Asia de Sud-Est refuză să participe la sancțiuni. Acestea sunt contradicții reale, care împiedică SUA să obțină ce vor. Deși nu sunt excluse anumite atacuri împotriva Rusiei din partea unor statele neutre. În ceea ce privește Indonezia, aceasta poate câștiga un rol internațional mai semnificativ. Fiți atenți: Widodo a făcut apel la membrii Uniunii Europene și le-a cerut să reducă tensiunea  discursurilor lor împotriva Rusiei. Widodo se simte ca un președinte cu drepturi depline al summitului și poate adresa participanților cereri binevoitoare. Obiectivul lui este ca totuși să fie adoptat comunicatul final. Va trebui să așteptăm finalul summitului pentru a afla rezultatul acestor manevre."

Principalul eveniment din ajunul summitului l-a constituit, desigur, întâlnirea lui Xi Jinping cu Joseph Biden. Judecând după informațiile transmise de partea americană, au fost discutate problemele cheie ale politicii mondiale și relațiilor bilaterale. Interlocutorii au subliniat inadmisibilitatea utilizării armei nucleare în Ucraina. În ceea ce privește Taiwanul, poziția Washingtonului a rămas contradictorie. Biden, pe de o parte, a confirmat că insula este parte a Chinei; pe de altă parte, el a spus că Statele Unite se opun acțiunilor agresive ale Beijingului împotriva Taiwanului. De asemenea, el a avertizat China că este gata să-și apere aliații împotriva Coreii de Nord.

Prin urmare nu trebuie să se aștepte o destindere deplină în relațiile celor două puteri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.