Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa rusă: Autorităţile moldovene încearcă să pună Transnistria pe acul de gaz românesc

captura Rai Uno
donbas transnistria ucraina

Presa rusă: Autorităţile moldovene  încearcă să pună Transnistria pe acul de gaz românesc

Mass-media informează că pe aeroportul din Chișinău a aterizat un avion cu arme americane pentru Armata Națională a Republicii Moldova. Printre altele, la Chișinău au fost aduse arme de calibru mic și echipamente de protecție. Iar printre armele mici sunt menționate puștile cu lunetă.

Transnistrenii se întreabă: de ce?

Armele mici sunt arme de luptă. Acestea nu sunt medicamente, nu mijloace de comunicare, nu sunt echipamente pentru spitalele militare. Acestea sunt arme pentru a merge înainte și a ocupa localităţi. Dar ale cui? Amintim despre mulțimea de materiale apărute în mass-media și pe diverse resurse de internet conform cărora la poligonul din localitatea Bulboaca (nu departe de zona de securitate a conflictului  moldo-transnistrean nesoluţionat), trupele moldovenești, cu participarea instructorilor din ţări NATO, se antrenează pentru lupte în condiții urbane și ajungem la concluzia: Republica Moldova este înarmată pentru a pregăti un atac asupra Transnistriei și a unităților militare rusești dislocate acolo, relatează Nezavisimaia Gazeta citat de rador.

În Occident, dacă ar fi să vorbim despre atitudinea față de Transnistria, există două puncte de vedere. Prima aparţine susținătorilor acțiunii Republicii Moldova împotriva Rusiei, de altfel, pe Nistru. În acest caz, Armata Națională a Republicii Moldova se va lansa împotriva a două armate - rusă și transnistreană.

A doua presupune izolarea treptată a Transnistriei ( nerecunoscuta Republică Moldovenească Transnistreană - nota NG) de toate relațiile externe, plus o blocadă economică, urmată de cererea de capitulare efectivă a Transnistriei. Se presupune că, în acest caz, trupele ruse ar trebui să se retragă de pe malurile Nistrului.

Deocamdată domină cel de-al doilea punct de vedere, pentru că gruparea conducătoare de la Chișinău se teme să pornească în aventuri militare. Dar asta deocamdată.

Cel mai mare pericol pentru transnistreni este sugrumarea economică. Din cauza faptului că Transnistria a pierdut un spate de încredere în est și, în același timp, principalul comerț, Republica Moldova a preluat monopolul în importul și exportul de mărfuri din Transnistria. Aceasta a condus la creşterea prețurilor mărfurilor pe piețele transnistrene de 3-4 ori. Astăzi putem presupune că presiunea asupra Transnistriei va crește. Pentru a justifica acest lucru, Chișinăul declară că formatul de negociere "5+2"  privind soluționarea conflictului - este "mort" sau "înghețat". Amintim că, în acest format, Rusia și Ucraina sunt țări mediatoare și garant și nici Moscova, nici Kievul nu au renunțat la acest statut. OSCE este mediatoare, SUA și UE sunt observatori, iar Republica Moldova și Transnistria sunt părți ale conflictului.

Se așteaptă ca, în lunile următoare, Republica Moldova să lanseze (o mică parte este deja în desfăşurare) o campanie de propagandă pentru schimbarea formatului de negocieri. După cum reiese din declarațiile făcute în mass-media, politicienii moldoveni văd așa: Republica Moldova, Ucraina, România. Ce-i drept, este puțin probabil ca SUA și UE să fie de acord să părăsească formatul. Cel mai probabil, va fi vorba de privarea Transnistriei de statutul de negociator, precum și despre expulzarea completă a Moscovei din format.

Ultimele acuzații la adresa Rusiei despre "spionaj" de pe acoperișul Ambasadei Rusiei la Chișinău și reducerea personalului acesteia la 10 diplomați și 15 angajaţi tehnici au dus deja la consecințe: consulatul rus a încetat să mai funcționeze. Există un calcul: pe ambele maluri ale Nistrului, mulți au acum pașapoarte rusești și chiar mai mulți își doresc să le obţină. Deci, în Moldova se consideră că este necesar să se oprească acest lucru. Transnistrenii sunt încurajaţi să stea la coadă pentru pașapoartele moldovenești și românești. Fără primele, în cazul "reintegrării Moldovei", poporul transnistrean își va pierde toate drepturile. Iar cu ajutorul celor din urmă, ar putea să plece la muncă în UE. Astfel este posibilă schimbarea componenței etnice a populației din Transnistria.

Dar cât timp un număr mare de transnistreni deţin pașapoarte rusești, Moscova are toate motivele să-și apere cetățenii. Și dacă obţinerea cetățeniei ruse de către transnistreni încetează, Chișinăul și curatorii săi români înșiși vor începe să vorbească despre protejarea cetățenilor lor. Nu este exclus chiar prin mijloace militare.

Situația din jurul Transnistriei devine din ce în ce mai complicată. Autoritățile moldovene se îndreaptă spre retragerea completă din CSI și o rupere a relațiilor diplomatice cu Rusia. Această ruptură nu s-a produs din cauza faptului că Transnistria încă rezistă, iar Găgăuzia se opune și ea. Iar în zona centrală a Republicii Moldova au loc proteste puternice împotriva rupturii relaţiilor cu Rusia și cu spațiul eurasiatic.

În următoarele luni, Chișinăul va încerca să falimenteze Transnistria prin impunerea de taxe maxime exportatorilor transnistreni. Anterior, nu a fost cazul de aşa ceva, întrucât Republica Moldova dorea să atragă business-ul transnistrean. Dar astăzi la Chișinău se aşteaptă ca uzinele și fabricile din Transnistria să nu poată plăti de două ori - la Tiraspol și Chișinău, și deci să se prăbușească. Se pune o sarcină strategică:  tăierea Transnistriei de la gazul rusesc, punerea acesteia pe "acul de gaz" din România și falimentarea sa. Apoi capitularea ulterioară a Transnistriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.