Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa ucraineană salută independența Bisericii Ortodoxe din Ucraina ca pe o lovitură dată Moscovei

Inquam Photos / Alexandru Busca
Inquam Patriarhul Kiril

Presa ucraineană a salutat vineri o "lovitură serioasă" dată influenţei Moscovei în această ţară după decizia Patriarhiei de la Constantinopol de a recunoaşte o Biserică independentă în Ucraina, în timp ce pentru mass-media ruse aceasta reprezintă "legalizarea unei schisme", relatează France Presse preluată de Agerpres.

Această decizie, ce pune capăt tutelei religioase ruse în Ucraina după 332 de ani, "va avea o importanţă istorică atât pentru ţara noastră, cât şi pentru Moscova", îşi exprimă entuziasmul cotidianul ucrainean Den.

Poziţia Bisericii Ortodoxe Ruse în lume "a slăbit semnificativ", în timp ce Rusia a suferit "o lovitură serioasă", adaugă ziarul.

"Avem independenţa religioasă, dar trebuie să ne-o luăm", potrivit site-ului de ştiri Glavkom.

"Mingea se află în terenul ucrainenilor: vom reuşi să cădem de acord rapid? Constantinopolul aşteaptă acum unificarea Bisericilor ucrainene şi alegerea unui patriarh", notează sursa.

Cotidianul ucrainean Segodnia subliniază la rândul său apelul Patriarhiei de la Constantinopol ca "toate părţile să se abţină de la confiscarea clădirilor religioase" aparţinând altei comunităţi, în timp ce credincioşii Patriarhiei Moscovei sunt deja îngrijoraţi de operaţiunile prin care li se vor lua bisericile din Ucraina.

"Sinodul de la Istanbul i-a legalizat pe schismaticii de la Kiev", titrează la rândul său cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta, exprimându-şi îngrijorarea faţă de o viitoare "fugă" a credincioşilor Patriarhiei Moscovei spre noua Biserică ucraineană independentă.

"Constantinopolul a luat Kievul de la Moscova", rezumă ziarul rus Kommersant, subliniind că această decizie va avea consecinţe asupra ortodoxiei în ansamblu.

Cotidianul guvernamental Rossiiskaia Gazeta prezice la rândul său "începutul unui lucru terifiant", apreciind că Patriarhia de la Constantinopol "a trecut linia roşie" prin decizia sa.

La rândul său, ziarul de opoziţie Novaia Gazeta nuanţează, subliniind că "Sinodul de la Constantinopol a făcut un pas în direcţia autocefaliei Bisericii ucrainene", dar că "problema nu este soluţionată definitiv".

Ortodocşii din Ucraina sunt împărţiţi: o parte aparţin Bisericii alipite la Patriarhia Moscovei, iar cealaltă parte este fidelă Patriarhiei de la Kiev, autoproclamată după obţinerea independenţei ţării în 1992.

Biserica dependentă de Patriarhia Moscovei este cea mai mare comunitate religioasă prin numărul de parohii, dar tot mai mulţi ucraineni se alătură Bisericii Patriarhiei de la Kiev.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.