Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta ANAF: 'Suma absolută colectată suplimentar la bugetul de stat este de 40 de miliarde lei, în 2021'

incont.stirileprotv.ro
Mirela Călugăreanu

Veniturile suplimentare colectate la bugetul statului, în primele zece luni ale anului, au crescut cu 18% faţă de anul 2020, până la 40 de miliarde de lei, conform datelor prezentate, marţi, într-o conferinţă de specialitate, de către Mirela Călugăreanu, preşedinta Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

"Veniturile colectate sunt bune în acest an. Ponderea în PIB a veniturilor brute colectate în primele zece luni a crescut cu 1,3 puncte procentuale peste cea din 2020, şi cu 0,8 puncte procentuale peste cea din 2019. În primele luni ale anului 2021 ANAF a colectat venituri mai mari cu 18% faţă de 2020 şi cu 14% mai mari faţă de 2019. Suma absolută colectată suplimentar faţă de 2020 este de 40 de miliarde de lei, iar faţă de 2019 este 31,5 miliarde lei, în condiţiile în care rambursările au fost accelerate şi suma rambursată suplimentar este mai mare", a spus Călugăreanu.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte implementarea de noi măsuri benefice mediului de afaceri, acestea au vizat rambursarea TVA cu control ulterior şi eşalonarea la plată, simplificată.

"ANAF a continuat implementarea unor măsuri bune şi eficiente pentru mediul de afaceri şi mă refer în primul rând la rambursarea taxei pe valoare adăugată cu control ulterior, dar în egală măsură şi la eşalonarea simplificată, procedură aplicată contribuabililor care au avut şi încă mai au dificultăţi în contextul pandemic. O realizare importantă este legată de faptul că, în cursul anului 2021, aceste două măsuri au fost permanentizate şi introduse ca regulă generală în Codul de procedură. Astfel, ANAF a soluţionat multe rambursări de TVA, ceea ce reprezintă o creştere de 31% a numărului cererilor soluţionate, faţă de anul 2019. Pe de altă parte, suma rambursată în plus este de 5 miliarde de lei. Fac referire la anul 2019 considerând că acela e un punct de referinţă, un an neafectat de contextul pandemic în România. În ceea ce priveşte eşalonarea la plată simplificată, au fost aprobate peste 67.000 de decizii pentru suma de 12 miliarde lei. Este important că am ajuns la un grad de depunere a declaraţiilor fiscale pentru persoanele juridice de 99%. Am reuşit să digitalizăm în acest an 51 de formulare şi declaraţii şi sunt perspective să finalizăm încă 61 astfel de documente în primul semestru al anului 2022, adică să digitalizăm toate formularele şi declaraţiile", a subliniat şefa ANAF.

Călugăreanu a precizat, totodată, că, în acest an, au fost finalizate aproximativ 1.600 de verificări, având ca obiect erodarea bazei de impozitare şi optimizările fiscale pentru tranzacţii, în valoare de 56 de miliarde de lei, potrivit Agerpres.ro.

"Începând cu 1 ianuarie 2021 a devenit operaţional sistemul de popriri. De asemenea, a devenit operaţională conectarea caselor de marcat electronice, proces ce se va finaliza în data de 30 noiembrie, anul curent (...) Am implementat şi reglementat controlul de la distanţă - desk auditul - şi în primele zece luni ale acestui an au fost efectuate circa 6.000 de verificări în urma cărora au rezultat sume suplimentare de peste 265 milioane de lei. Au fost finalizate şi circa 1.600 de verificări, având ca obiect erodarea bazei de impozitare şi optimizările fiscale pentru tranzacţii în valoare de 56 de miliarde de lei, cu o bază impozabilă de 1,4 miliarde de lei, sumele stabilite suplimentar fiind de peste 300 milioane lei. În ceea ce priveşte serviciile am extins şi finalizat implementarea conceptului de self service, am extins Call Center-ul de la 30 de apeluri simultan la 90 şi a fost testat de curând serviciul de Chat, ce va fi lansat în sistem pilot până la finalul acestui an",a afirmat Mirela Călugăreanu.

Reprezentanţi ai mediului guvernamental, experţi, consultanţi şi analişti participă, marţi, la conferinţa anuală CursDeGuvernare pe tema bugetelor publice şi Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.