Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta Comitetului Nobel: Lumea trebuie să fie vigilentă în faţa ameninţărilor la adresa presei libere. Libertatea de exprimare este pe cale de dispariție

nonguvernamental.org
news stiri presa jurnalism jurnalisti

Faptul că anul acesta Premiul Nobel pentru Pace a fost primit de doi jurnalişti este o încercare de a atrage atenţia lumii asupra necesităţii de a apăra o presă liberă şi independentă, afirmă preşedinta Comitetului Nobel, Berit Reiss-Andersen, într-un interviu acordat agenţiei de presă nipone Kyodo difuzat marţi, informează Agerpres.

"Libertatea de exprimare este o specie pe cale de dispariţie în lumea de azi", a avertizat Berit Reiss-Andersen în interviul acordat după decernarea, vineri, a înaltei distincţii jurnalistei filipineze Maria Ressa şi colegului ei de breaslă din Rusia Dmitri Muratov.

Reiss-Andersen, care este avocat şi face parte din Comitetul Nobel din 2012, a explicat că această decizie reflectă faptul că o presă imparţială este piatra de temelie a unei democraţii şi contribuie la pace.

"Într-o democraţie este absolut fundamental ca toţi cetăţenii să aibă acces la informaţie. Ştim cu toţii, toate dovezile arată acest lucru, că apărarea cea mai bună în faţa războaielor, a conflictelor armate şi agresorilor din societate este practic democraţia. Aşadar, avem o verigă esenţială (...). Cu acest premiu am vrut să arătăm că libertatea de exprimare nu este un exerciţiu cotidian pe care să-l considerăm de la sine înţeles, ci este de importanţă vitală pentru buna funcţionare a societăţilor", a subliniat ea.

Preşedinta Comitetului Nobel a menţionat pe de altă parte că presa poate deveni sursă de dezinformare şi poate provoca probleme, dar că în acest an comitetul a ales să decerneze premiul unor jurnalişti pentru că media "sunt prezente în vieţile noastre mai mult decât oricând înainte".

Răspândirea dezinformării legat de pandemia de coronavirus şi vaccinuri a reprezentat un alt factor ce a contribuit la decizia de a premia jurnalismul bazat pe fapte şi de calitate, a notat ea.

"Am văzut campanii de fake news, de exemplu în Brazilia, despre situaţia medicală legată de COVID-19, soluţii farmaceutice. Este de importanţă vitală pentru vieţile oamenilor", a spus Berit Reiss-Andersen.

"Dacă nimeni nu ia poziţie şi nu dă informaţii, permiţi opresorului să câştige. Tăcerea este susţinătorul regimurilor totalitare", a adăugat preşedinta Comitetului Nobel.

Ea a amintit de criticile fostului preşedinte american Donald Trump la adresa media ca fiind tipice "liderilor autoritari" care nu vor o presă liberă şi independentă.

"De ce spun unii politicieni că nu le plac ziariştii? Pentru că o presă liberă, independentă transmite un mesaj independent, independent de versiunea faptelor pe care vor să o prezinte cei aflaţi la putere", a conchis preşedinta Comitetului Nobel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.