Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președinta din Peru, Dina Boluarte, atacată în timpul unui eveniment oficial în Ayacucho

cnn.com
proteste Peru

Preşedinta din Peru, Dina Boluarte, a fost agresată sâmbătă de o localnică în cursul unui eveniment oficial în oraşul Ayacucho, unde zece oameni au fost ucişi în timpul protestelor antiguvernamentale din decembrie 2022, relatează duminică Reuters şi AFP.

Şefa statului participa alături de guvernatorul regional la inaugurarea şantierului unei şosele, când o femeie a reuşit să se apropie de ea, trecând de gărzile de corp, şi a tras-o de păr, conform Agerpres.

Filmări neverificate postate pe social media arată mai multe persoane îmbrâncindu-i pe ofiţerii de securitate şi strigând: "Dina este o asasină!".

Femeia, despre care media locale au scris că a fost îndepărtate de poliţie, fără a fi arestată, a povestit că soţul ei a fost împuşcat mortal în cursul protestelor antiguvernamentale din decembrie 2022.

Protestele din decembrie 2022 au izbucnit după destituirea şi arestarea pe 7 decembrie a preşedintelui socialist Pedro Castillo, acuzat că a încercat să organizeze o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului ce se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, care era vicepreşedinta lui Castillo, i-a succedat acestuia în conformitate cu Constituţia, dar protestele au continuat mai multe luni, reprimarea acestora soldându-se cu peste 50 de morţi, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului.

La sfârşitul lui noiembrie 2023, procuroarea generală din Peru, Patricia Benavides, a anunţat că a depus în Congres o plângere constituţională pentru presupusă omucidere împotriva preşedintei ţării, pentru rolul său în reprimarea manifestaţiilor; peste câteva zile, Benavides a fost suspendată pentru şase luni de Consiliul naţional al justiţiei, care-i supervizează pe magistraţi, pentru presupus trafic de influenţă.

Un sondaj realizat la sfârşitul lui decembrie 2023 şi citat de EFE a arătat că 85% dintre peruani dezaprobă prestaţia Dinei Boluarte în fruntea ţării şi chiar mai mulţi dezaprobă prestaţia guvernului şi a legislativului - circa 88%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.