Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, îi predă liderei liberalilor sarcina de a forma noul guvern

operationworld.com
Estonia

Preşedinta Estoniei, Kersti Kaljulaid, o va însărcina vineri pe lidera liberalilor din Partidul Reforma, Kaja Kallas, cu misiunea de a forma un nou guvern, la o lună după legislativele ale căror rezultate fac dificilă formarea unei coaliţii, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Partidul condus de Kaja Kallas a ieşit învingător la alegerile legislative desfăşurate la 3 martie, dar ea nu a reuşit să formeze o coaliţie majoritară cu centriştii premierului în exerciţiu, Juri Ratas, clasaţi pe locul al doilea.

Citește și: Un nou atac lansat de Augustin Lazăr! A cerut ca Adina Florea să fie cercetată disciplinar

"Vineri, preşedinta Kersti Kaljulaid se va întâlni cu lidera Partidului Reforma, Kaja Kallas, şi o va însărcina cu formarea guvernului", a declarat miercuri presei purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei de la Tallinn, Mailin Aasmae.

Dacă va accepta, Kaja Kallas va avea la dispoziţie două săptămâni pentru a prezenta parlamentului echipa sa guvernamentală. În cazul unui eşec, preşedinta Estoniei va trebui să găsească alt candidat la funcţia de prim-ministru.

Citește și: Avere impresionantă! Cu ce se poate lăuda Florin Călinescu

Juristă de 41 de ani, fostă eurodeputată şi o eurofilă convinsă, Kaja Kallas a afirmat luna trecută că ar opta pentru negocieri cu Partidul Social-Democrat, clasat pe locul al cincilea, chiar dacă împreună nu ar avea majoritate absolută.

La rândul său, Juri Ratas s-a angajat în discuţii cu partidul conservator Isamaa (fostul Pro Patria) şi cu partidul popular conservator de extremă dreapta eurosceptic EKRE, situate pe locul al patrulea şi al treilea la alegeri.

Citește și: Tensiune la Guvern! ‘Viorica Dăncilă nu vrea să pună pe ordinea de zi proiectele fără avizul lui Tudorel Toader’

Problemele recurente precum fiscalitatea şi cheltuielile publice au dominat alegerile din această republică baltică, cu 1,3 milioane de locuitori, membră a NATO şi zonei euro şi cunoscută pentru performanţa sa în materie de informatică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.