Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta Parlamentului European face apel la continuarea sprijinului european pentru Ucraina

Inquam Photos / George Calin
Roberta Metsola

Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a deschis luni seară ultima sesiune plenară a PE dinaintea vacanţei de vară cu un apel la continuarea sprijinului european pentru Ucraina, ţară invadată de forţele ruse cu peste 500 de zile în urmă.

''Parlamentul a fost de la început alături de Ucraina şi de poporul său, conducând apelul ca Ucraina să primească statutul de candidat la Uniunea Europeană şi stimulând impulsul politic pentru sprijin financiar, militar şi umanitar. Parlamentul a obţinut generatoare pentru a furniza căldură şi lumină ucrainenilor atunci când era necesar. Legislaţia şi acordurile convenite cu Consiliul cu privire la achiziţii comune şi apărare şi legea privind sprijinirea producţiei de muniţii vor face o diferenţă reală'', a afirmat Metsola, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, preşedinta PE a amintit că jurnalista malteză Daphne Caruana Galizia a fost ucisă în urmă cu 300 de săptămâni şi că Parlamentul European cere constant să se facă dreptate. ''A fi jurnalist presupune curaj, dar Parlamentul este decis să se asigure că este în vigoare legislaţia corectă'', a spus eurodeputata malteză Roberta Metsola.

De altfel, Parlamentul European supune la vot marţi un raport privind propunerea de directivă anti-SLAPP (acţiuni strategice în justiţie împotriva mobilizării publice). Aceste acţiuni sunt în general iniţiate de persoane fizice, grupuri de lobby, corporaţii şi organe de stat cu autoritate. Scopul lor constă în cenzurarea, intimidarea şi reducerea la tăcere a criticilor, împovărându-i cu costul unei apărări în instanţă până când aceştia renunţă la critici sau la opoziţie. Persoanele vizate în mod obişnuit de acţiunile de tip SLAPP sunt jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului. Pot fi vizate şi alte persoane implicate în acţiuni de mobilizare publică, cum ar fi cercetătorii şi reprezentaţii mediului academic.

În 9 iunie, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la o poziţie comună cu privire la propunerea legislativă a Comisiei Europene care va proteja jurnaliştii şi apărătorii drepturilor omului împotriva cererilor vădit nefondate sau a procedurilor judiciare abuzive.

Directiva anti-SLAPP va introduce garanţii procedurale împotriva unor astfel de cereri în procedurile în materie civilă cu implicaţii transfrontaliere. Dacă o persoană care locuieşte în UE este vizată de o cauză SLAPP într-o ţară terţă, statele membre UE trebuie să refuze recunoaşterea şi executarea hotărârii pronunţate în respectiva ţară terţă dacă în statul membru în cauză s-ar considera că aceasta este vădit nefondată sau abuzivă.

Votul în plenul Parlamentului European privind propunerea de directivă anti-SLAPP va reprezenta poziţia PE în negocierile cu Consiliul UE.

Jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu un dispozitiv exploziv plasat sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Jurnalista avea 53 de ani. Unul dintre indivizii suspectaţi de omor, Vincent Muscat, a pledat vinovat în februarie 2021 şi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, aceasta fiind prima sentinţă în dosarul care a şocat Malta şi restul lumii.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi fostul premier maltez Joseph Muscat (fără nicio legătură de rudenie cu Vincent Muscat) a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia fostului premier, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Caruana Galizia a dezvăluit că o societate din Dubai, intitulată '17 Black', a virat două milioane de euro către Keith Schembri, şeful de cabinet al fostului premier maltez Joseph Muscat, şi către Konrad Mizzi, fost ministru al turismului. Contrapartida acestei mite nu este cunoscută.

Consorţiul jurnalistic Daphne Project, care şi-a reluat anchetele, a relevat că '17 Black' îi aparţinea omului de afaceri Yorgen Fenech. Ulterior, Joseph Muscat, Keith Schembri şi Konrad Mizzi au demisionat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.