Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedinta Ungariei a graţiat şapte condamnaţi pentru terorism

Katalin Novak

Preşedinta Republicii Ungare, Katalin Novak, a graţiat joi, invocând vizita pe care Papa Francisc urma să o înceapă vineri în ţara sa, şapte persoane condamnate pentru terorism şi alte delicte, printre care activistul de extremă dreapta Gyorgy Budahazy, transmite EFE.

Novak "a graţiat, printre alţii, pe cei condamnaţi în dosarul cunoscut sub numele de "procesul Hunia", pentru care a decis să le suspende pedepsele cu închisoarea", dar lăsându-le condiţionalitatea în vigoare, a informat biroul lui Novak într-un comunicat.

Vizita Papei "este o ocazie specială pentru ca şefa statului să-şi exercite prerogativele de graţiere", se mai menţionează în comunicat.

Cei şapte graţiaţi fuseseră condamnaţi într-un proces deschis în urmă cu 13 ani care, în cazul unora dintre inculpaţi, încă nu s-a încheiat, potrivit Agerpres.

Cunoscuţi pentru antisemitismul şi homofobia lor, persoanele graţiate joi au comis mai multe atacuri cu cockteiluri Molotov împotriva proprietăţilor diverşilor politicieni de stânga între 2007 şi 2009, precum şi împotriva cluburilor şi barurilor frecventate de comunitatea LGTB+ şi de grupuri de stânga.

Cei şapte l-au atacat şi pe Sandor Csintalan, la acea vreme deputat socialist, precum şi pe un jurnalist.

Comunicatul de joi face referire la proces judiciar de durată, dar menţionează că acuzaţiile în cazul mai multor inculpaţi sunt atât de grave încât clemenţa deplină ar putea fi luată în considerare doar după o hotărâre judecătorească definitivă.

Budahazy a fost condamnat la 17 ani de închisoare în martie 2022, dar în octombrie Curtea Supremă a decis să-l plaseze în arest la domiciliu, iar luna trecută o instanţă a decis să-i reducă pedeapsa la 6 ani de închisoare. Budahazy i-a mulţumit joi preşedintei Katalin Novak pentru faptul de a fi fost graţiat de aceasta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.