Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin, 'înjunghiat' pe la spate de un aliat salvat chiar de el: președintele Kazahstanului nu recunoaște independența Donețkului și Luganskului

realitatea.net
vladimir putin nervos

Principiul Kazahstanului de nerecunoaștere a cvasi-statelor se extinde la republicile populare Donețk și Lugansk, a declarat președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev.

"Dreptul internațional modern este Carta ONU, dar cele două principii, principale stabilite în Cartă în timpurile moderne, au intrat în conflict reciproc: aceasta este integritatea teritorială a statelor și dreptul națiunii la autodeterminare. Părinții fondatori ai ONU se pare că nu au luat în considerare acest moment la momentul respectiv și, probabil, au introdus în mod deliberat ca compromis două principii care acum se contrazic reciproc", a declarat Tokayev, citat de Interfax.

El a menționat: "Desigur, atâta timp cât se contrazic, există și neînțelegeri: unii spun că integritatea teritorială este un concept sfânt, o categorie sfântă, în timp ce alții susțin că orice popoare care fac parte dintr-un anumit stat sunt propriul lor stat și se pot despărți de el după bunul plac".

"Dar, în general, se estimează că, dacă dreptul unei națiuni la autodeterminare este de fapt realizat pe tot globul, atunci în loc de cele 193 de state care fac acum parte din ONU, pe Pământ vor apărea peste 500 sau 600 de state. Desigur, va fi haos", a continuat președintele Kazahstanului.

"Din acest motiv, nu recunoaștem Taiwanul, Kosovo, Osetia de Sud sau Abhazia. Și se pare că acest principiu va fi aplicat teritoriilor cvasistatale, care, în opinia noastră, sunt Lugansk și Donețk. Acesta este un răspuns sincer la întrebarea dumneavoastră sinceră", a spus Tokayev.

Declarația liderului din Kazahstan este cu atât mai surprinzătoare cu cât la începutul anului 2022 a avut loc o revoltă populară în țara sa. Rusia, la ordinul lui Vladimir Putin, a intervenit atunci cu trupe militare, pentru a restaura ordinea, în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).  În cele din urmă revolta a fost oprită. Din blocul OTSC fac parte şase foste republici sovietice - Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret de recunoaștere a independenței republicilor populare Donețk și Lugansk. Pe 24 februarie, el a anunțat începerea unei "operațiuni militare speciale" în Ucraina, așa cum numesc rușii invazia. Ca răspuns, Occidentul a impus sancțiuni pe scară largă împotriva Rusiei și a început să ajute Ucraina cu finanțe și arme. Pe 28 februarie, au început negocierile între reprezentanții Rusiei și Ucrainei, dar până acum acestea sunt practic înghețate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.