Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Președintele Academiei Române a participat la aniversarea editurii și centrului de studii ale Muzeului Brăilei Carol I

Facebook
Ioan Aurel Pop

Arhiepiscopul Dunării de Jos și Președintele Academiei Române au participat miercuri la seria de evenimente care au marcat 25 de ani de activitate a Editurii Istros a Muzeului Brăilei „Carol I” și patru ani de activitate a Centrului de Studii Dunărene din cadrul muzeului, care funcționează sub egida Academiei Române.

La aniversare au mai fost prezenți Victor Spinei, Vicepreședintele Academiei Române, Ionel Cândea, managerul muzeului și membru corespondent al Academiei, oameni de cultură, preoți și credincioși.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian și academicianul Ioan-Aurel Pop au dezvelit o plachetă care semnalează funcționarea Centrului de Studii Dunărene Brăila al muzeului sub egida Academiei Române. Acesta desfășoară cercetări în arheologie, istorie, istoria artei, științele naturii, istoria culturii și literaturii române.

Momentul a fost urmat de marcarea a 25 de ani de existență a Editurii Istros a muzeului prin vernisajul unei expoziții de carte. De la înființare și până în prezent, editura a publicat 625 de titluri, din care 15 au primit Premiul Academiei Române.

„625 de titluri care proslăvesc istoria locală, istoria națională și istoria universală reprezintă o mare realizare a Muzeului Brăilei «Carol I», a directorului lui, prof. Ionel Cândea, care este și membru corespondent al Academiei Române, a intelectualității reunite în acest muzeu”, a declarat acad. Ioan-Aurel Pop pentru Trinitas TV .

Președintele Academiei a urat editurii viață îndelungată și spornică: „Nu pot să spun, cu această ocazie, când s-a pus efigia Academiei Române pe clădire, decât: Vivat, Crescat, Floreat! (lat. – «Să trăiască, să crească, să înflorească!»)“

În continuare, în sala „Regele Ferdinand și Regina Maria“ a muzeului s-a desfășurat festivitatea de conferire a medaliei „Muzeul Brăilei «Carol I» – Editura Istros – 25 de ani – 1995-2020“.

Vorbitorii au subliniat importanța activității depuse de Editura Istros și au făcut elogiul caligrafiei și al cititului de cărți tipărite într-o perioadă când mediul preferat de comunicare și stocare a informației este cel digital.

„Cărțile sunt lespezile de la temelia nezdruncinată a unui popor care folosește integral mintea, inima și întregul organism prin cuvântul scris”, a spus Arhiepiscopul Dunării de Jos, făcând referire și la exercițiul caligrafiei, redescoperit recent de neuroștiințe ca valoros pentru creier, deoarece implică o coordonare complexă, inclusiv a mâinii, cu diverse zone din creier.

Înființat în 1881 de regele al cărui nume îl poartă, Muzeul Brăilei „Carol I” conservă, restaurează și valorifică patrimoniul cultural al județului Brăila, desfășurând activități de cercetare, culturale și educaționale. Muzeul are și un laborator de conservare și restaurare a pieselor din ceramică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.